ЧЕПУРИН: Време је за историјски преокрет!

Дошло је време за историјски заокрет, за успостављање сарадње истока и запада Европе, изјавио је амбасадор Руске Федерације у Србији Александар Чепурин.

Он је поводом Дана народног јединства, празника установљеног у знак сећања на дан када је 1612. године руска војска победила Пољаке и ослободила Москву, приредио коктел у амбасади у Београду.

Пријему поводом великог празника Дана јединства Русије, 4. новембра, поред патријарха српског Иринеја, присуствовали су српски посланици, представници културног и научног живота, чланови Посланичке групе пријатељства са Русијом, затим председник Српске радикалне странке Војислав Шешељ, први човек Двери Бошко Обрадовић, као и легенда наше забавне сцене Ђорђе Марјановић.

Поздрављајући присутне, амбасадор Чепурин је истакао да је на данашњи дан важно да се сетимо достојних људи и догађаја, не делећи прошлост на бело и црно, бело и црвено. Осећај поноса на наше претке, историју и културу основ је за обнову наших земаља, и ми идемо тим путем, рекао је Чепурин.

„Узајамно разумевање између Руса и Срба је узор за друге народе Европе. Читав 20. век обележиле су поделе, ратови и сукоби унутар Европе. Знамо ко су мајстори ’завади па владај Европом‘, обогаћују се на несрећама Европљана. Данас се Европа, коју је Русија протегнула до Пацифика, скупила као шагринска кожа. Конфронтација у Европи је штетна по Русију, по Србију, по све Европљане. Дошло је време за историјски заокрет — успостављање сарадње између истока и запада континента. Надамо се да ћемо се управо у овом правцу извући из данашње кризе“.

Он је додао да ће на дан празника у Кремљу бити одржан велики пријем, на коме ће председник Владимир Путин доделити Орден пријатељства Емиру Кустурици, те да је то, по његовом мишљењу, знак поштовања и захвалности свим Србима.

Да подсетимо, у част Дана Богородице Казањске и славне победе руске војске над Пољацима, председник Руске Федерације Владимир Путин је 2005. године прогласио 4. новембар државним празником — Даном народног јединства.

Идеја да се празник обележава баш на овај дан потекла је од Међурелигијског савета Русије. Зато овај празник није само световни — обележавају га сви становници Русије, односно представници разних вероисповести.

За Русију су слога и јединство и узајамно разумевање изузетно важни, јер се та земља простире кроз десет временских зона. У Русији живи више од 170 народа, а готово сви су сачували своје корене, поштујући своју историју, али и једни друге. Дан јединства се, као и многи други велики празници у Русији, слави масовно на улици, али и свечано у државним институцијама.

Извор: rs.sputniknews.com

Један коментар на “ЧЕПУРИН: Време је за историјски преокрет!

  1. Ja neznam kako i na koji način bi se najlepše zahvalila gospodinu Ambasadoru Čepurinu. On ispravno gleda i vidi šta ovi naši izdajnici rade, Rusi nam poklanjaju najsavremenije oružje da imamo da se branimo od agresije koja je sve bliže, oseća to narod, ne nego naši izdajnici opet hrle u NATO koji nam je poklonio „milosrdnog andjela“a šti u Briselu postoji „Andjeo“ to je ZVER SA ŽIGOM“. Zahvaljujemo se ruskoj braći i bratu Putinu, kao i gospodinu Čepurinu na strpljenju, svemu ima kraj pa i ovoj vladi izdajnika.Veliki pozdrav za svu braču po Veri i dobrim ljudima koji poštuju svog Predsednika, volimo i mi Ruse jer smo Pravoslavci, i govorimo sličnim jezikom, ali zati imamo mnogo ljubavi prema RUSIJI. još jednom hvala gospodine Ambasadore Čepurine, i molila bih vas da ove moje reči dodju i do brata Putina, jer Srbi ga obožavaju, mali deo koji je osetio „milost“ Brisela podmetanja nogu neka idu kod zveri sa žigom. Pozdrav Milena Nikšić <3

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.