НЕ, ХВАЛА! — Уцена из Брисела: Срби да признају Косово ако желе у ЕУ

Шефица преговарачког тима Србије у преговорима са ЕУ Тања Мишчевић изјавила је данас да имплементација договора у дијалогу Београда и Приштине може да утиче на преговоре о приступању Србије Европској унији, иако у том процесу није дефинисана ни тема која ће бити предмет дијалога, нити начин на који ће она бити разрешавана.

Мишчевићева је навела да је Поглавље 35, које се тиче Косова и Метохије, „празна шкољка“ у којој нема права, нема стандарда, већ праћења и оцењивања напретка који је постигнут у дијалогу између Београда и Приштине и имплементације онога што је постигнуто.

Упитана да ли последње информације у вези са дијалогом Београда и Приштине о споразуму о телекомуникацијама могу да се одразе на даљи пут Србије ка ЕУ, Мишчевићева је рекла да ако државе-чланице ЕУ нису задовољне напретком који је учињен у поглављима 23 и 24, односно у оцени имплементације дијалога, онда цео преговарачки процес мора да буде заустављен.

„То је озбиљан проблем на који ми указујемо од самог почетка, а посебно је озбиљан када не знате зашто сте ви то криви“, поручила је Мишчевићева.

Она је објаснила да од почетка преговора са ЕУ поглавља 23 и 24, која се тичу људских права, те Поглавље 35, имају контролну улогу.

Упитана да ли је негде у поглављима у преговорима са ЕУ дефинисано шта се дешава са имовином Србије на Косову и Метохији или је то искључиво питање за преговоре Београда и Приштине, Мишчевићева је рекла да у овом моменту то чак није дефинисано ни дијалогом између Београда и Приштине, иако је Београд још почетком 2014. године рекао да та тема мора постати део дијалога.

 

 
Извор: Танјуг