Од 7,2 милијарде људи на свету, САД се плаше само једног човека – ВЛАДИМИРА ПУТИНА

Сирија: Путин-1, Обама-0

Крим: Путин-1, Обама-0

Украјина: Путин-1, Обама-0

Постоји око 7,2 милијарде људи на свету али САД се плаше само једног човека – Владимира Путина. Разлог је тај што руски председник буквално на сваком фронту новог Хладног рата побија колективне изазове Запада. Страх може да наведе човека на разне ствари. Форбес магазин је прогласио Путина најмоћнијом особом на планети већ другу годину заредом.

Постоји изрека да Русима треба много да оседлају коња, али јашу веома брзо. Након спорог опоравка руске економије, Путин сада навелико јуриша. У Сирији, Криму и Украјини, Запад је наишао на понижавајуће препреке. На пољу енергије, руски ће цевоводи доминирати Евроазијом, а не западни.

Ипак, уместо праћења резултата, поучнији би био покушај разумевања начина на који је Путин одржао Русију у игри.

Руски председник, са својим искуством из КГБ-а, више од било којег вође зна како функционишу САД.

Амерички начин деловања, у синхронизацији са Британцима јесте организовање преврата, устанака и контрареволуција у државама где се националистички лидери налазе на власти. Иран, Чиле, Еквадор, Венецуела, Панама и Украјина су класични примери.

Џон Перкинс је у свом „Признању о економском плаћеном убици“ написао како су он и друге „плаћене убице“ послати у земље у развоју као консултанти како би подмитили или приморали дипломате, економисте, администраторе и политичаре да се повинују вољи САД. Често су у томе успевали, али ако нису, онда би ЦИА послала „шакале“ – професионално трениране убице које би исценирале смрти оних који стоје на путу комплетној америчкој доминацији.

Овај двостепени ударац је био толико ефективан при креирању банана република да су САД ретко морале да користе неки други начин. Један од ретких случајева кад су Американци морали да уведу тешку артиљерију ради својих циљева био је Ирак, и до неке мере Либија.

Путин зна да су САД покушале да ураде сличну ствар у Русији. Као бивши КГБ-овац, он је проучавао размишљање непријатеља и свестан је ових плаћеника, што је један од главних разлога зашто је Путин кључан играч.

Сада је већ очигледно да су економија САД и њиховог помоћника Велике Британије ратне економије. Руски председнички саветник Сергеј Глазијев, рекао је на округлом столу у москви: „Американци су имали користи од свих европских ратова – Првог светског рата, Другог светског рата, Хладног рата. Ратови у Европи су њихов начин економског напредовања“.

Рат у Украјини је очигледно изговор за увлачење Русије у директан војни сукоб са украјинским оружаним снагама, како би се изазвао регионални рат у Европи.

Русија има двостран одговор. Први је тај што одбија да се укључи у рат са украјинским насилницима, што у великој мери фрустрира Американце.

Друго, Путин примењује асиметричне стратегије како би зауставио и на крају срушио америчко царство. Главна мета јесте удар на срце америчке моћи – долар. Русија се уз подршку БРИЦС-а удаљава од трговине доларом, што је корак који ће озбиљно утицати на растућу америчку економију.

Према финансијском порталу Зеро Хедге, „Сет Глазијевових контрамера усмерен је директно на срце ратне машине САД. Путинов саветник предлаже стварање широког савеза против долара у којем би државе чланице избациле долар из своје међународне трговине. Чланице тог савеза би такође избегавале употребу долара као резервне валуте. Оваква коалиција би била први корак у заустављању америчке агресије.

Глазијев верује да би главну улогу у креирању такве политичке коалиције играла европска пословна заједница јер управо покушаји Америке да потпали рат у Европи против Русије прете интересима већих европских бизниса.

Судећи по недавним напорима за заустављање санкција против Русије од стране немачких, француских, италијанских и аустријских пословних лидера, Путинов саветник је направио добру процену. Што је донекле изненађујуће за Вашингтон, рат за Украјину би ускоро могао да прерасте у рат за независност Европе од САД и рат против долара“.

Русија такође инсистира на институционалним променама. Нова Развојна банка БРИЦС-а од 100 милијарди долара имаће задатак да обустави позајмљивање институцијама Запада, али и да спречи проток кеша из држава у развоју до Запада.

Тренутни систем позајмљивања је подешен за западне државе јер када Светска банка и ММФ одобре кредит, он долази са гомилом услова. На пример, новац може бити искоришћен само за куповину добара и услуга од Запада.

Наравно, радна снага и материјал за различите послове такође морају доћи са Запада. Зато ће нова банка ударити Запад у најболнију тачку – џеп.

Док Путин чини праве потезе на геополитичкој шаховској табли, његови противници не седе скрштених руку.

Тренутно рубља тоне у односу на амерички долар због пада цене нафте који су изазвали Саудијци, највероватније по налогу својих америчких господара. Американци ће на све могуће начине покушати да оборе Русију пошто је то једина држава која стоји између САД и светске доминације.

Ипак, Путин је искусни џудиста који зна да употреби противникову снагу против самог противника. Пристиже помоћ са Истока, углавном из Кине, али и Индије и само је питање времена када ће снаге које предводи Америка бити поражене.

У међувремену, баците поглед на тренутни резултат:

Сирија: Путин-1, Обама-0

Крим: Путин-1, Обама-0

Украјина: Путин-1, Обама-0

Цевоводи: Путин-2, Обама-0

Форбес: Путин-2, Обама-0

 

 

Извор:  webtribune.rs