УДАРНА ВЕСТ – СТРАВИЧНО УПОЗОРЕЊЕ МОСКВЕ АМЕРИЦИ: Не покушавајте бомбардовање, оборићемо вас, а затим затворити небо Сирије!

Русија је упозорила Вашингтона и Пентагон да она – заједном са ПВО владиних снага Дамаска може затворити небо над Сиријом.

Додуше, није то учинила са највишег нивоа. Нема сумње: из тактичких разлога.

Члан комитета Савета Федерације за сполјну политику – Игор Морозов – указао је да се у Сирији не налазе само руски ракетни системи С-400 и С-300. Нагласио је да у тој блискоисточној землји „делују и други системи ПВО који ће охладити усијане главе“.

Одмах је додао да над Сиријом – буде ли потребно – може бити створена зона забрањена за летове:

„У оквирима војно-техничке сарадње две землје, Дамаску смо испоручили низ система међу којима су „Бук-М1“ и „Осе“ и неки други. То значи да Сједињене Државе не могу у Сирији поновити оно што су урадиле у Ираку. Сиријска ПВО је спремна за одбијање напада свих могућих летелица“.

Морозов је истовремено упозорио: „Поврх свега, Американци – ако покушају са ударима – могу повредити наше саветнике и инструкторе, а то би повукло за собом узвратне мере Москве. А те мере би могле да уклјучују и стварање над Сиријом беспилотне зоне“.

Речи сенатора Морозова су реакција на писање листа Тхе Wасхингтон Пост да се у Вашингтону разматра могућностамеричких авио-удара по сиријској армији, пре свега у Алепу и око њега.

Врх САД ово није демантовао, али је портпарол Беле куће, Џош Ернест, изјавио да би такви удари са собом носили ризик да дође до конфронтације са Русијом.

Експерт руске Асоцијације војних политиколога – Олег Глазунов – оценио је да Американци заиста могу почети да туку објекте и положаје сиријске армије:

„Таква вероватноћа постоји. Није Русија тек тако пребацила у Сирију ракетне зенитне системе С-300. Москва је спремна да их примени. То неће довести до новог светског рата. Уосталом, ми смо већ обарали америчке авионе и у Кореји и у Вијетнаму. Али, Путин је већ ставио до знањада са стране Русије никаквих више уступака неће бити јер се сада у Сирији решава питање – да ли је Русија играч који је спреман да заштити интересе својих савезника. Играч са којим се може рачунати. Или ће Русија почети поново да узмиче – као током протеклх 25 година.“

 

Извор: Факти

2 Comments on “УДАРНА ВЕСТ – СТРАВИЧНО УПОЗОРЕЊЕ МОСКВЕ АМЕРИЦИ: Не покушавајте бомбардовање, оборићемо вас, а затим затворити небо Сирије!”

  1. hvala bogu I rusiji koja nije prgava kao amerika I ne uzvraca I’m nazad I tako I da trenutno I mnogo puta ranije moglo je doci do velikog atomskog rata izmegju rusije I amerike I to bi bio kraj svih nas na ovoj lepoj planeti

  2. Уреду то је тако аљи како зауставити те Шиптарске нације Америке и да оставе други свет на миру кад би ја био Путин веч 100 пута би тиснуо ЕНТЕР тасте. Добро је само зато што је Путин вељики џентљимен и са чељичним живаца.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Loading...