САД шаљу 300 маринаца у Норвешку на руску границу, Руси изнервирани

Око 300 америчких маринаца биће распоређено у једној војној бази у Норвешкој од јануара, што је потез који ће “узнемирити” Kремљ, пише Политико.

Министарства одбране САД и Норвешке су постигла споразум о “даљем унапређењу сарадње”, након што је у америчким специјализованим медијима објављено да Пентагон планира да пошаље контингент својих маринаца у скандинавску земљу због “руске претње” и нарушених односа две велике светске силе.

“Ово ће имати позитивне последице по наше већ снажне билатералне односе. Вежбе војника САД на нашој територији представљаће наставак блиске сарадње у безбедносној политици”, саопштено је из норвешког министарства.

Русија је одмах реаговала на ове вести и у саопштењу које је послато агенцији АФП се наводи да је званична Москва “изненађена развојем ситуације у Норвешкој, са којом дели границу”.

“Узимајући у обзир низ изјава норвешких званичника о одсуству било какве претње од стране Русије ка Норвешкој, желимо да разјаснимо зашто је Норвешкој толико стало да појача свој војни потенцијал”, навео је у писаном саопштењу Максим Гуров, портпарол руске амбасаде у Ослу.

 

 

Извор: Б92

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.