НАПОКОН СЕ СЕТИО — ВУЧИЋ ЉУТИТО ПОРУЧИО: „Неће мени страни амбасадори ништа одређивати!“

Премијер Александар Вучић рекао је у парламенту да страни амбасадори не могу одређивати ко ће бити председнички кандидат. Узимање оперативних обрада Управе криминалистичке полиције трајало до друге половине 2015, навео је Вучић, одговарајући на питања посланика.

Александар Вучић је истакао да осим политичких, регионалних и евентуално проблема на путу евроинтеграција, не види никакав значајнији проблем који би зауставио развој Србије.

Вучић је такође изјавио да ће, после наредног повећања, неки имати веће плате него што су икада имали.

Премијер ке рекао да је у Србији појачано деловање различитих страних обавештајних служби, али да грађани могу да буду мирни, јер српске безбедносне и сигурносне службе добро обављају свој посао.

„Увек ћемо да заштитимо своју земљу“ рекао је Вучић, одговарајући на питања посланика.

Вучић је рекао да за сада, сем изазова у политичкој и регионалној, а евентуално са тим повезаној, европској перспективи, не види значајније изазове који би могли да буду велика препрека на путу економског опоравка и развоја Србије.

Не могу да говорим о именима људи који су под истрагом, рекао је Вучић поводом догађаја у Црној Гори и оптужби за тероризам, додајући да се у том случају Влада Србије понела одговорно, не желећи да се меша у изборни процес у Црној Гори.

Вучић је, одговарајући на питања посланика у Скупштини, приметио да је посланик Нове странке Зоран Живковић, у свом питању „побркао“ ствари када је реч о шпијунима и спреченом убиству премијера суседне државе.

„Нисам рекао да смо спречили убиство премијера било које земље, па ни Црне Горе. Рекао сам да имамо недвосмислене доказе да су одређене групе и лица пратила кретање премијера. То је нешто до чега смо дошли не желећи да се мешам у изборни процес у Црној Гори. Мислим да смо се понашали одговорно и озбиљно, као држава, влада чијим партијама учесницама, такав след догађаја нису доносили предност или поене, већ на озбиљан и одговоран начин“, навео је Вучић.

Шпијуни, како је поручио, су нешто друго.

Вучић је истакао да је узимање оперативних обрада УКП-а трајало до друге половине 2015. године.

„Све што смо ми радили имале су поједине стране службе пре него што би то долазило у другу фазу преткривичног или кривичног поступка. То је била велика опасност. Мислимо да се то данас не догађа“, рекао је премијер.

Вучић је истакао да је уверен да су надлежне власти успеле да спрече давање тих података, и да је држава дала све од себе да покаже да смо суверена и независна земља, да штитимо уставни поредак и да је држава у стању да се супростави нелегалном противзаконитом деловању најмоћнијих служби којима управљају највеће светске силе.

„Одлучни смо да штитимо своју земљу, слободу и Устав, као највиши закон“, поручио је Вучић.

Такође је рекао да не зна како је Живковић дошао до приче о хеликоптеру, и да неће избегавати да одговори на питања, јер то показује зашто „имате многи од вас“ тако лоше резултате, јер људи у Србији нису глупи.

Одговарајући на питање Живковића, рекао да не слуша стране амбасадоре, већ да воли да чује само вољу народа и грађана.

„И не би требало да ви говорите о утицају амбасадора, јер у ваше је време кружила ‘сага’ о вама и Небојши Човићу коме је забрањено да буде премијер, као и о томе шта су радили амбасадори Крофорд, Монтгомери и други“, рекао је Вучић.

„Грађани виде да ли неко води слободарску политику, независну, као и ко не дозвољава да му неки амбасадори диктирају ко ће бити председнички кандидати“, рекао је Вучић.

На питање о поступку у случају одавања података УКП-а, Вучић је рекао да је све обављено у складу са законом о БИА, приметивши да је много важније да је прекинута једна пракса у којој је било нормално и разумљиво и прихватљиво да поједине стране службе добијају акте пре него што их добију тужиоци и правосудни органи.

„На тај начин се најбрутанилније утиче и меша у ствари једне државе. То није питање ограниченог сувернитета ЕУ, на шта добровољно пристајете чланством, а ми на то нисмо пристали“, нагласио је Вучић.

На опаске Живковића да су економски резултати владе „само празна прича“, Вучић је узвратио речима: Хајде да сменимо Кристин Лагард, па да поставимо вас, јер се боље разумете у економију,

Вучић је иначе рекао да ће после следећег повећања плата у јавном сектору, поједини запослени имати веће плате неко икада и одбацио критике да влада износи лажне статистике о економском опоравку земље.

Наводећи да влада на пристојан и добар начин решава проблеме грађана, Вучић је у парламенту, а у одговор на питања Зорана Живковића, рекао је да није лако, да неће бити лако ни за две године, али да ће се живети неупоредиво боље јер је држава на путу излечења и стварања нормалне и развијене земље.

Вучић је одбацио критике да је влада „пуна само лепих прича“, наводећи да званичници Светске банке, ММФ говоре добро о Србији, а да о претходним владама нису имали ништа добро да кажу.

Премијер је подсетио да је Србија за две године на „Дуинг бизнис“ листи Светске банке поправила позицију и са 91 дошла на 47 место, те да је незапосленост смањена са 26 осто на 15 одсто, а да ће до краја мандата бити спуштена на 12 одсто.

 

Извор: РТС

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.