ШТА ЈЕ ПЕСНИК ХТЕО ДА КАЖЕ — НИКОЛИЋ У ИНТЕРВЈУУ РТ: Дође ли до рата између великих сила, Србија ће нестати!

ПРЕДСЕДНИК Србије Томислав Николић изјавио је, у данас објављеном интервјуу за Russia Today, да Хрватска не може да спречи Србију да постане чланица Европске уније.

„Уколико постигнемо договор са кључним чланицама ЕУ, ниједна од малих земља неће моћи да заустави наш процес интеграција или да иде против ЕУ“.

Николић је истакао да Србија жели добре односе са Хрватском.

„Нема разлога за свађу са Хрватском. Зашто би то радили? Сукоб може само да служи за домаћу политику. Имали су изборе, па су политичари морали да направе да изгледа као да штите Хрватску од Србије“, рекао је Николић.

Он је навео да Србија никада више неће ратовати с Хрватском, јер би то значило ратовање с NATO.

NATO је јачи од нас, а ми не желимо да угрозимо животе наших људи“, рекао је Николић.

Ако се Хрватска буде понашала разумно, имаћемо добре односе, а ако не, имаћемо захладнеле односе, поручио је Николић.

Говорећи о питању миграната, Николић је рекао да Србија има довољно средстава, стрпљења и разумевања да прихвати све мигранте који долазе у земљу и да не намерава да диже зидове и ограде.

„Све док су границе ЕУ отворене, Србија ће прихватати мигранте, бринути се о њима, а посебно деци, пружати им медицинску помоћ и помагати да преживе предстојећу зиму…“, рекао је Николић.

Николић је оценио да се ЕУ не бори са тим проблемом и да Србија само жели да је Унија обавести о њеном плану, ако га буде имала.

„Јасно је да земље чланице ЕУ немају заједничку политику по питањима као што су миграције или признање Косова и Метохије“, рекао је Николић.

Само треба да знамо колико дуго ће још примати мигранте и када ће са тим престати, тако да би и ми престали да их примамо. Нећемо дизати зидове и ограде, поручио је Николић.

„Због ограда се људи осећају као да су у концентрационом кампу. Мислим да би се тачно тако полицајци осећали гледајући људе иза ограде – као да су чувари у концентрационом кампу“, казао је Николић.

Србија би желела да има отворене границе, али би било чудно када би Аустрија, Немачка и друге земље престале да прихватају мигранте, напоменуо је Николић.

Он је упозорио да се, међутим, поставља питање шта ће Србија да ради ако у земљи 20.000 или 30.000 миграната буде живело годину или две.

„Мислим да чак и наш традиционално гостољубљив народ, који се сада према мигрантима односи као према гостима, неће моћи то да поднесе“, казао је Николић.

На констатацију да Србија, ако постане чланица ЕУ, неће моћи да спроводи независну имигрантску политику, Николић је рекао да се то не сме дозволити јер је Србија „један од ретких кандидата са снажном и независном спољном политиком“.

Србија, у време напетих односа Русије и NATO-а, не бира страну и то је чини јединственом, рекао је Николић и поновио опредељеност Србије да се придружи Европској унији, уз инсиситрање да не уђе у NATO.

„Србија је – нагласио је – увек била независна земља и никада није припадала ни Истоку ни Западу, али је одржавала пријатељске односе на обе стране. Ми желимо да сачувамо те односе. Нико не може да нам диктира како треба да се понашамо. Ми не можемо ризиковати животе своје деце и грађана ако ЕУ пожели да ратује са неком државом. Шта ће то Србији? Преживели смо довољно ратова. Наше жртве се никада нису стављале довољно високо.

За односе Београда и Приштине, Николић је рекао да су тренутно на најнижој тачки, јер приштинске власти покушавају да узму српску имовину на Косову и Метохији.

„Могли бисмо о томе постићи споразум, или би се то могло заврштити веома лоше – спремни смо за сваки исход“, додао је Николић.

Он је рекао да Србија има велики проблем са Косовом и Метохијом, који утиче и њен однос са ЕУ.

„ЕУ зна да никада нећемо признати Косово као независну државу, али Европски парламент, који одлучује о нашем приступу, стално говори да нам неће дозволити да постанемо члан ако не усвојимо неке правно обавезујуће билатералне споразуме са Косовом и Метохијом“, напомено је Николић.

Упитан да ли Србија, чији је циљ чланство у ЕУ, може да заобиђе питање признања Косова, он је рекао да пет чланица Уније не признаје независност Косова.

Николић је признао да у своје време није могао ни да претпостави да ће Сједињене Државе не смо признати Косово, него још и вршити притисак на друге земље да га признају.

Одговарајући на питање Софико Шеварнадзе – да ли је у Сирији могућа интервенција „по југословенском сценарију“ – Николић је рекао да није могућа јер Сирија има савршеније системе ПВО него што је имала Југославија, а NATO неће ризиковати да губи авионе.

Ако Европска унија реши да призна независност Косова и Метохије – зар Србија, као чланица ЕУ, треба да се прикључи том признању? Србија никада неће признати независност Косова чак ни ради чланства у ЕУ.

Шеварнадзе је после ових Николићевих речи упитала: где је излаз из те слепе улице? Да ли би вас задовољило да северне српске енклаве уђу у састав Србије?

Николићев одговор је гласио: „Да је све то лако решити, ЕУ би одмах изјавила да тако види решење проблема. Али, у самој ЕУ постоји пет чланица које не признају Косово и Метохију. Не због превеликог пријатељства према Србији, већ зато што знају да ће се у том случају саме остати без ослонца у својој борби за суверенитет и територијалну целовитост. После догађаја из 2012-те, Србија више неће пристати да представници Албанаца држе функције локалне власти или правосудних органа на северним територијама Косова и Метохије.

– У том региону су опстале српске енклаве, али оне немају никакав утицај на функционере у Приштини… Албанци очито теже независности, а Европска унија је наумила да им у томе помогне… Сада су наша једина заштита Уједињене нације. СБ УН никада неће признати независност КиМ. Сада смо на најнижој тачки односа јер Приштина покушава да се домогне наше имовине у покрајини. Можемо се договорити, а можемо се суочити и са крајње непожељним развојем догађаја. Ми смо спремни за све.

Шеварнадзе је Николићу указала на Бгегзит и на то да се и у Француској, Холандији, Шведској и Мађарској већ чују позиви за излазак из ЕУ. Па упитала: зашто ви, у време када би неки да напусте ЕУ, тако упорно тежите да у њу уђете?

„То је тачка гледишта Русије. Не напуштају све земље – истакао је – Европску унију. Дајте нам 10 швајцарских банка, нафту какву има Норвешка или шведску индустрију – ми у том случају нећемо улазити у ЕУ. А ми смо још са свих страна окружени ЕУ. Наша најбоља економска шанса био је Јужни ток, а он је обустављен само зато што се између нас и Русије налази Бугарска која је чланица ЕУ. М са Русијом немамо заједничку границу да бисмо могли да кажемо: „Ево, имамо пред носом и тржиште, и пријатеља, и сировине, и сарадњу“.

Посебно питање тицало се Русије, а гласило је: „Како ћете сачувати добре односе са Русијом и не увести јој санкције?“

Николић је узвратио да поуздано зна да неке земље не могу издржати санкције против Русије дуже од наредних пола године и да он рачуна да ће унутар ЕУ доћи до бунта због санкција. Указао је да ни Турска, која је моћнија од неких европских великих држава, није издржава конфликт са Русијом.

Нагласио је да Русија не поклања оружје Србији и да је Београд спреман да плати за оно што жели да добије:“Ми од Русије очекујемо заједничку производњу и заједничке инвестиције. То ће допринети и нашем процвату и утицају Русије у Европи. Искрено говорећи, Русија има много пријатеља у Европи, али је њен највећи пријатељ – Србија. Тако ће бити заувек. Наши прадедови су створили посебне односе између Србије и Русије које ми морамо одржавати. Русија је велика држава, а Србија мала, али ни једна од страна не сме покварити те односе. Сваки политичар који намерава да доведе у питање наше односе – не заслужује право да учествује у политичком животу наших земаља“.

Уследила је опаска да је свет на ивици хладног рата, а да је Србија опет „између, по средини“… Николић је одреаговао речима:

„Наш положај је јединствен зато што ми не бирамо страну. Наше срце, наша душа, наш разум, наше пријатељство, љубав, историја, вера и језик – све је то у Русији. У то не може да буде сумње. Али, Србија има само 8 милиона становника, а окружена је Европском унијом. Суседи су нам реко желели добро. Због тога морамо паметно бирати пут“.

Николић је указао и на једну фаталну историјску грешку Руса и Срба:

„И једни и други правили смо државе састављене од националних република, државе за које смо мислили да ће трајати вечно. Да су Срби после првог и Другог светског рата знали да ће се распасти држава коју су направили – прво би створили Србију којој би се потом прикључивао онај ко пожели. У том случају границе Србије не би биле тамо где су сада већ би обухватиле територије на којима живе Срби. Јер, м смо били ратни победници“.

Још је додао: „Ми смо дали шансу свима. А да ли бисмо дали аутономију КиМ да смо знали да ће се Југославија распасти? Да ли би Русија дала крим да је знала да ће се СССР распасти? У овоме је наша историјска грешка. Зато ми тежимо да будемо острво у Европи, држава која тежи добрим односима са свима – ради просперитета свог народа. Ако нам то не успе, мислим да ће се Србија поделити на два дела – на происточни и прозападни, а тада Бог зна шта ће остати од земље“.

Николић је нагласио да не верује да ће доћи до рата између Запада и Истока, па ипак рекао:

„Дође ли о рата – Србија ће нестати. Не питајте ме на чијој ћемо бити страни, зато што ће нас у сваком случају задавити. Како се оно каже: „Када се слонови туку – страда трава“. Ми нисмо ништа криви, а страдаћемо у том великом конфликту. Не мислим, међутим, да ће се радовати – гледајући на милионе лешева – онај ко изнуди капитулацију противника.“

 

Извор: Факти.орг