Решетњиков: Русија и њени савезници у Сирији ће поразити ИД у наредних пола године!

Московска телевизија Царград поново се позабавила развојем ситуације у свету.

Овога пута у светлу ових речи Владимира Путина изговорених у Међународном дискусионом клубу „Валдај“: „Ако су светским моћнцима по вољи неки стандари или норме – они присиљавају све остале да им се потчине. Ако им ти исти `стандарди` сутрадан почну да сметају – они их одмах шаљу у `корпу за отпатке`, проглашавају за застареле и успостављају нова правила или, у сваком случају, покушавају да то учине“.

Саговорник Царграда и Андреја Афанасјева, водитеља његове емисије „Руски одговор“, поново је бо директор Руског института за стратешка истраживања Леонид Решетњиков. Он је поводом Путинових речи указао:

„То ми мислимо да су правила нова. Стара су. Иначе, председник Путин је свим што је рекао у клубу „Валдај“ ударио по најболнијим тачкама. То су старе болне тачке, нису оне типичне само за данашњу ситуацију. Исто се догађало и док је постојао Свјетски Савез. Исто ј било и док је постојала Руска империја. И тада смо говорили Западу: зауставите се, престаните, узмите се у памет, не будит лицемери, не будите фарисеји, доста нам је вашег наметања сопственог мишљења. Све је то, дакле, било. Знају то и политичари и историчари. У суштини, ништа ново се не догађа. Ово што је рекао председник – Американцима се могло рећи и пре 40 година. Преносимо вам део њиховог интервјуа.

Афанасјев: То значи да је оно што је негативно је нуклеус, суштина наших опонената?

Решетњиков: Да. То је само средиште суштине западних земаља, западног света. Можда је некима непријатно да ово чују. Али, ово исто су говорили наши императори, обраћајући се и Западу и својим поданицима, Притом су им објашњавали шта ради Немачка и шта ради Француска. Једно те исто…

Афанасјев: Председник Путин је говорио и о информативном рату и о савременим методима његовог вођења. Притом је рекао: „Хтео бих да имамо пропагандистичку мађину у Русији каква су голобални медији попут CNN, BBC и неки други, али ми таквих могућности немамо.“ Додао је да од Русије поново праве непријатеља и да је „руска карта“ америчкој председничкој кампањи једна од најјачих. Појављују се текстови о „путинизму“ и о томе како Путин манипулише америчким изборима, као и тврдње да су руски медији најутицајнији и најстрашнији. У неку руку, то је и пријатно слушати, то је мелем з душу. Али, од кога је тај мелем?

Решетњиков: Не бих рекао да је то пријатно. Мени је глупо то чак и слушати. Зато што знам да не постоји ни стоти део тога о чему они говоре. Председник је добро рекао да ми засад немамо такве медије.

Охрабрујућа је у томе она реч „засад“. Ми такве медије морамо стварати, излазити на светску информативну сцену и супротстављати се таласу русофобије и антируској кампањи коју распаљују у свету.

Био је претходних дана код мене холандски новинар, веома пријатан млади човек. Он ми је рекао: „Ви огроман новац трошите на пропаганду!“ Упитао сам га: „Шта имате у виду?“ – „Телевизију Russia Today”. Питао сам га: „Шта још?“ – „Али, ту је и ваш институт“…

Афанасјев: Буџети су напросто неупоредиви…

Решетњиков: Узватио сам му: „Ако вам кажем колики је буџет (института) ви ми напросто нећете поверовати!“ Зато, верујте ми да су наша места веома скромна и међу пропагандистичким центрима, како ви говориењ, и међу истраживачким институтима. А они су у иностранству уверени да се у нашу пропаганду улаже огроман новац… Они се боје наше речи.

Афанасјев: Таква увереност постоји у њиховим масама. А руководиоци тамошњи све одлично знају.

Решетњиков: Наравно. Да, да, они тамо као страшило користе јадну Russia Today. Јадну утолико што она не заслужује ударце и модрице које покушавају да јој направе…

Афанасјев: Ипак видимо да колеге са Russia Today успевају да нешто постигну, али их користе. Постали су страшило, а и то је добро.

Решетњиков: Нема сумње, нема сумње. Са малим снагама постижу веома много. Што је најважније, и то је доказ да се они заиста боје наше речи. Они се напросто боје наше речи! Јер, наша реч је истинита. То их раздражује.

Афанасјев: Путин је рекао и ово: “Русија се залаже за хармонизацију регионалних економских окбира на принципима транспарентности и поштовања интереса свих страна. Ми управо тако постављамо активности Евроазијског економског савеза, преговарамо са нашим партнерима, укључујући и спрегу са пројектом „Економског појаса Пута свиле“ који реализује Кина. Рачунмо да ће то створити велико Евроазијско партнерство које у перспективи може постати један од центара формирања у Евроазији најшире интеграционе контуре. Зареализацију те идеје неопходно је отпочети преговоре у формату 5-1“. А то је већ разговор о будућности…

Решетњиков: Tо је већ озбиљни разговор. Зато што то може стварно узбудити САД јер би се појавио још један светски центар. А то би истовремено значило да се политика формирања мултиполарног света реализује. Тако што се ствара Евроазијски простор који обједињује државе тог дела света које заједно разрађују економску политику и заједно штите своје економске интерсе. А где су економски – ту су и политички.

То би, наравнно, веома узбудило оне који претендују на соло лидерство у свету. Зато ћемо на том терену и даље наилазити на активно супротстављање.

Афанасјев: Ако се они узбуђују, ако су они незадовољни – то значи да ми све радимо како ваља…

Решетњиков: Да, на правом смо путу. У то не може бити сумње.

Директор РИСИ је у другом интервјуу оценио да ће Русија и њени савезници у Сирији поразити Исламску државу и Џебхат Фатах аш-Шам у наредних пола године.

Додао је да ситуација у Украјини има „експлозиван карактер“ и да постоји опасност њеног погоршања и заоштравања, а самим тим и – даљег погоршања руско-америчких односа.

Решетњиков наглашава да се деградација Украјине наставља и да је та земља успешна једино у „производњи“ русофобије.

За Украјину би, уверен је Решетњиков, нови рат против Донбаса био самоубиствен јер ДНР и ЛНР имају одређену стратешку предност.

Извор: fakti.org