РУСИ СРЕЋНИ ЗБОГ АМЕРИЧКИХ ИЗБОРА: Односи суперсила улазе у нову еру!

Доналд Трамп победио је на изборима у САД, што је одушевило велик број његових бирача и поклоника. Ипак, осим половине америчких гласача, Трампова победа развеселила је и политички врх у Русији, који је последњих неколико година Обаминог мандата са Америком била у прилично затегнутим односима, невиђеним још од Хладног рата.

Наиме, у Кремљу се надају да би Трампова победа могла уцртати пут према укидању санкција које су западне силе наметнуле Русији због интервенције у Украјини и анексије Крима, пишу Ендрју Озборн и Кристијан Лоу за Ројтерс. Они су анализирали утицај промене власти у САД-у на односе с Русијом те изнели неколико кључних тачака у будућој сарадњи председника Трампа и председника Путина.

Озборн и Лов на самом почетку истичу да би уклањање санкција било врло важно за посрнулу руску економију те би знатно олакшало ствари Путину који настоји крпати рупе у буџету настале због нижих цена нафте и плина, који чине кључни део државних прихода. Иако је руском председнику популарност на врло високим разинама (између осталог и због непостојања праве опозиције), економски опоравак знатно би му олакшао реизбор у 2018. години и нових 6 година у Кремљу.

– Очиглед је да су се шансе за уклањање санкција према Русији знатно повећале. Тиме би се инвестициона клима у Русији знатно повећала – сматра главни економиста Renaissance Capitala Чарлс Робертсон.

Да је то заиста тако видело се одмах после објаве изборних резултата када је порасла вредност руске рубље, а расла је и вредност деоница на берзи у Москви. С друге стране, украјинске обвезнице су знатно пале, што значи да тржишта немају поверења у Трампову политику за ову ратом подељену државу.

Трампова победа Кремљу је дошла као неочекивано добра вест, будући да су се у Русији већ припремали на победу Хилари Клинтон која је током предизборне кампање обећала још оштрији став према њиховој држави. Штавише, током предизборног раздобља из њених штабова стизале отворене оптужбе да руске тајне службе саботирају њену кампању откривањем разних е-маилова (што њених, што из демократског штаба), што су из Москве оштро одбацили неколико пута као злобне инсинуације.

С друге стране, руски државни медији Трампа су приказивали у знатно позитивнијем светлу, што није нимало зачуђујуће с обзиром на то да је изабрани председник САД-а више пута јавно изразио свој респект, чак и дивљење према Владимиру Путину. Руски председник није остао нем на комплименте, него је и сам рекао да је Трамп врло талентован и независан политичар.

Лепе речи на страну, мало је ко у Москви веровао да ће Трамп заиста победити на изборима, осим групе националиста и његових присталица који су једну московску крчму украсили триптихом који показује Путина, Трампа и Марине Ле Пен, челницу десничарске Националне фронте у Француској, а која с Русијом негује топле односе. Када је постало јасно да ће Трамп заиста победити, заступници у руском парламенту одушевљено су тапшали, а Путин је страним дипломатама одмах рекао да је спреман да у потпуности обнови односе с Вашингтоном.

Колико је славље ишло далеко, показује и изјава Маргарите Симоњан, шефице руске државне агитпроп телевизије „Русија данас“ да ће се возити Москвом с америчком заставом како би прославила Трампову победу.

Ипак, успркос раном весељу и начелном пријатељству Трампа и Путина Руси су итекако свесни да и даље постоје велике супротности између њихове државе и САД. Осим тога, постоји и одређена скепса према Трамповим обећањима током кампање, која се нужно неће испунити у тренутку кад преузме Белу кућу почетком 2017. године.

У сваком случају, будући односи између САД и Русије вртеће се око три главне тачке.

Ако Трамп заиста крене у смеру поступног ублаживања или чак укидања санкција према Русији на прву би препреку могао наићи већ у сопственом Конгресу који је досад показао невољност да се било како попушта Русији у виду њених рецентних војних авантура у Украјини и Сирији. Чињеница да већину и даље држе републиканци пуно не мења ствари јер и међу њима има пуно заступника наклонених Кремљу.

С друге стране, директори многих западних фабрика кажу да се заправо највећа препрека пословању с Русијом крије у могућности да се санкције додатно пооштре или још жешће спроводе. Ако Трампова администрација пошаље сигнал да ће заузети опуштенији приступ спровођењу санкција, инвестиције у Русију могле би се покренути и док су санкције и даље на снази.

Надаље, такав би приступ могао да смањи посвећеност земаља ЕУ провођењу санкција, што је за Русију економски још и важније. Уосталом, неке од чланица ЕУ већ изналазе начине како да заобиђу санкције, док неке веће фабрике, на пример у Немачкој, отворено лобирају против њих. Досад су Сједињене Државе биле те које су снажиле европску одлучност у спровођењу санкција, као што је то био случај приликом издавања руских еврообвезница протеклог марта у чему су многе европске банке одбиле да учествују.

– Американци су били лидери и неким чудом су држали Европу јединствену по питању санкција Русији. С Трампом у Белој кући, мислим да би могле наступити промене повољне по Русију – сматра политичка аналитичарка Маша Липман.

Као што је већ споменуто, Путину је уклањање санкција битно због економског опоравка Русије, чија ће привреда према проценама њихове централне банке расти тек 1 одсто у следећој години. Иако је Путинова популарност велика, даљња стагнација или пад економије и животног стандарда могли би охладити срца бирача у предстојећих 18 месеци до следећих избора.

Чак и ако руско-амерички односи буду ослобођени тренутно врло наглашеног антагонизма, то не значи да ће преговори између дву држава пролазити лако. Русија и даље захтева од остатка света да анектирани Крим, део Украјине, признају као део руског територија, док од Кијева тражи снажнији ангажман у постизању неког договора с проруским сепаратистима на истоку Украјине. Такође, Путин у Сирији снажно подупире режим Башара ал-Асада и тражи од Запада да одбаци било какву идеју о промени тамошње власти, те укине сву помоћ побуњеницима за које тврде да су одреда жестоки џихадисти.

Овде би могло доћи до неког договора у којем би САД попустиле Русији по питању Украјине, а Русија Американцима по питању Сирије:

– Украјина је кључна за Русију. Ако Трамп каже да Американце није брига за Украјину, то ће бити све што Русија тренутно жели чути. Што се тиче Сирије, тамо ће се лакше постићи некакав договор. По питању Асада Русија ће лакше пристати на неки компромис – рекао је за Ројтерс Георгиј Бовт, уредник магазина Руски мир.

Извор: Ројтерс, Курир