ХРВАТИ ДРХТЕ ОД СТРАХА: Путин ће намамити Трампа на поделе у Европи а Србија ће загосподарити Балканом!

Сједињене Америчке Државе добиле су новог председника и улазе у нову непредвидиву и променљиву еру, пише загребачки “Јутарњи лист”.

Главна недоумица с којом се суочава изабрани председник Доналд Трамп јесте хоће ли деловати у складу с предизборним обећањима и изазвати озбиљне сукобе унутар и изван Америке или ће повући претње и наљутити половину електората који су га видели као популистичког спаситеља, наводи лист.

Трамп ће се суочити се са страховитим изазовима на подручју унутрашње и спољашње политике након избора који су поделили земљу и узнемирили многе америчке савезнике. На домаћем плану постоји хитна потреба за мирењем фрустриране јавности. Велик део види федералну владу у Вашингтону као корумпирану елиту. Трамп је обећао да ће исушити мочвару главнога града, али није јасно што ће то значити у пракси. Било какав покушај чистки и истрага политичара попут Клинтонових могао би да угрози политичко двостраначје у Конгресу.

 

Једнако велику опасност представља реакција јавности против Трампа ако он почне имплементирати обећања о депортацији милиона Мексиканаца и других хиспано имиграната или ако забрани улазак муслиманима у земљу, односно почне са екстремним проверама “потенцијалних” терориста. Не може се искључити могућност да ће Америка сведочити масовном насиљу размера невиђених од покрета за људска права и кампање против Вијетнамског рата 60-их година, анализира “Јутарњи”.

Трампов економски програм пун је обећања, али без детаља. Идеја да федерална влада може осигурати економски раст и створити милионе нових радних места је поједностављена и варљива. Међутим, неуспех у остваривању најава из кампање довешће до већег противљења јавности Трампу, а он сам би се могао показати као вашингтонски инсајдер или чак као обичан варалица, додаје лист.

Међутим, механизми који постоје у америчком систем неутрализоваће неке од Трампових ауторитарних нагона, попут ућуткивања медија или стављања у затвор политичких противника. Ипак, с обзиром на то да су оба дома Конгреса у републиканским рукама, Трампу ће бити лакше да прогура политику која ће изазвати даљњу поделу нације, наводи се у тексту.

На међународној арени трампизам је део ширег десничарског покрета који јача у Европи и темељи се на ксенофобији, антиглобализму, политичком национализму и економском протекционизму.

One Comment on “ХРВАТИ ДРХТЕ ОД СТРАХА: Путин ће намамити Трампа на поделе у Европи а Србија ће загосподарити Балканом!”

  1. Hahahaha…zagospodarice Srbija samo sumadijom…samo vi spavajte na to uvo,dokle god se Srbija tako osvajacki ponasa dotle ce se komsije udruzivati i organizovati protiv Srbije. Da se posle ne cudite braco Srbi sto vas svi okolo mrze.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Loading...