БРИТАНСКИ ГЕНЕРАЛИ У ПАНИЦИ: Трамп ће срушити НАТО, сада морамо сами у рат против Русије

Британски шефови одбране су упозорили да би рат са Русијом могао бити неизбежан ако Доналд Трамп одржи своја обећања да смањи учешће САД-а у НАТО-у.

 

Три бивша британска генерала и адмирал су рекли да Британија и Европа треба да послушају упозорење о могућој руској инвазији након што је изабрани амерички председник изразио сумњу у сврсисходност НАТО-а.

Велики број британских војних команданата цитираних у Дејли мејлу су позвали Велику Британију и Европу да повећају трошкове одбране као одговор на Трампове сталне претње у кампањи да се искључе из пакта међусобне одбране НАТО-а, којим се сматра да је напад на једну од земаља чланица истовремено и напад на све.

“Са безбедносне тачке гледишта, то може бити позив на буђење који је потребан Европи,“ рекао је бивши шеф Краљевског ратног ваздухопловства (РАФ), сер Мајкл Грајдон.

“Можемо очекивати да Трамп буде прилично озбиљан у вези овога, он то неће заборавити. Ако европске нације не повећају своје улоге, онда постоји озбиљна забринутост за будућност НАТО-а.“

“Ако САД напусте НАТО, то би било апсолутно катастрофално и управо оно што би Владимир Путин желео. Ако се ситуација догоди на Балтику, где треба да заузмемо чврст став, кредибилетет  би био нарушен без САД-а.“

Генерал Лорд Данат, бивши шеф војске, је рекао: “Видели смо да Доналд Трамп прети свим и свачим, и требало би да ту претњу схватимо озбиљно.“

“Са тачке гледишта Велике Британије, морамо да размислимо о повећању својих трошкова одбране.“

“Требало би заправо да схватимо да Трамп то озбиљно мисли, и да државе морају да учине нешто више по питању своје улоге у НАТО-у. Ако САД одлази, НАТО престаје да постоји, готово по дефиницији, тако да ћемо морати да измислимо нешто друго. У контексту Брегзита, то је смешно.“

Наведене примедбе је поновио и председник Европске комисије Жан-Клод Јункер, који је у среду рекао да Европа не може да се ослони на безбедносне гаранције из Вашингтона.

“Идеја да ће Американци вечно бринути за безбедност Европе није тачна. Независно од исхода америчких избора, Американци се неће заувек бринути о европској безбедности. Ми то морамо да урадимо сами. И зато нам је потребан нови приступ Европској заједници за одбрану, укључујући и европску војску,“ рекао је Јункер у Берлину.

Трамп је у више наврата критиковао савез као реликвију Хладног рата и дао до знања да ће као председник размотрити доприносе савезника НАТО-у пре давања америчке војне помоћи. САД тренутно доприноси више од 70 одсто трошкова савеза.

Он је такође сигнализирао да ће заузети мекши став према Русији од свог претходника. Трамп је позвао на већу сарадњу измешу две земље у борби против тероризма.

Извор: webtribune.rs

Loading...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.