ОНО ШТО ВУЧИЋ НЕ СМЕ ДА КАЖЕ, РЕКАО ОРБАН: „Доста је било диктата САД!“

ПРЕМИЈЕР Александар Вучић изјавио је данас да Србија и Мађарска имају искрено пријатељске односе, у политичком смислу најбоље могуће, а заједничка седница две владе за циљ има додатно побољшање економских односа.

Вучић је на конференцији за новинаре после седнице влада Србије и Мађарске у Нишу рекао да је однос Србије према мађарској мањини веома добар, као и да је однос те земље према малом броју Срба такође одличан, наводећи да су Мађари уложили 650.000 евра у школу и библиотеку у Будимпешти.

Премијер је рекао да је смисао заједничке седнице у Нишу унапређење односа између бизнисмена две земље, повећање трговинске размене, привлачење инвеститора.

Вучић је рекао да је Мађарска седма земља трговински партнер Србији, наводећи да је трговинска размена две земље у 2015. години износила 1,1 милијарду евра, а да је у овој години нешто виша.

„Извоз у Мађарску је порастао и уверен сам да наши економски односи могу да буду још бољи“, рекао је Вучић.

Он је рекао да је са мађарским премијером Виктором Орбаном разговарао и о привлачењу инвеститора из те земље, не само у Војводину већ и у друге делове Србије, те је навео да је зато изузетно значајно и отварање експозитуре ОТП банке у Нишу.

Мађарска је, такође, заинтересована за привлачење српских инвеститора, навео је он.

Вучић је рекао и да су од великог значаја инфраструктурни радови, поготово на прузи Београд Будимпешта, али и Сегедин-Баја-Суботица, као и радови на ипсилон краку, те подсетио да је са Орбаном обишао део Коридора 10 који ће повезати и Будимпешту са Истанбулом и Софијом.

Премијер је навео да је било речи и о сарадњи у области ирегуларних миграција, борби против тероризма, наводећи да два министарства унутрашњих послова добро сарађују, те да су две земље спремне да сарадњу учине бољом.

Навео је да је Србија захвална Мађарској на истинској подршци на европском путу, додајући да нико у Европи није тако лепо говорио о Србији.

„Искрено смо захвални на тој топлој и отвореној подршци“, рекао је Вучић.

Он је рекао да је било речи и о сарадњи две земље у пољопривреди, прерађивачког индустрији, туризму, посебно о бањском туризму, као и о додатном повезивању електроенергетских система.

„Разговарали смо како да унапређујемо односе у свим областима живота“, рекао је Вучић.

Премијер је захвалио Орбану и члановима владе што су прихватили позив да дођу у Ниш, који је стратешки значајно место у Србији, наводећи да се нада да ће идуће године мађарску владу моћи да дочека у неком другом граду.

„Хвала што сте довели велики број министара у Ниш“, рекао је Вучић и додао да то српски народ и грађани умеју да поштују.

„По том питању је ваша посета овом делу Србије од историјског значаја“, рекао је Вучић.

Вучић је захвалио и председнику Скупштине Војводине Иштвану Пастору, који је, како је навео, у сваком тренутку био мост између две владе и неко ко је отвореног срца подржавао све што је најбоље у Србији и Мађарској.

Он је додао да је робна размена са Мађарском у 2015. била 1,1 милијарду евра, а да би могла да буде 1,5 милијарди, као и да је циљ да наш извоз у Мађарску достигне најпре 500, па 600 милиона евра.

„Хвала Влади Мађарске на издвојеном новцу (за подршку мађарским инвестицијама у Србији“, навео је Вучић.

„Све што гаса добијамо, примамо из Мађарске. Веома сам захвалан и влади Мађарске и Виктору Орбану лично, јер Србија по том питању, бар до 2019. године мирна и не треба да брине“, рекао је Вучић на конференцији за новинаре са мађарским премијером Орбаном.

Он је рекао да Србија гради ново складиште гаса, али је захвалио на понуди Мађарске да гас можемо да чувамо и у тој земљи.

„Надам се да ћемо и на друге начине успети да решимо прибављање гаса и у случају да Украјина из неког разлога искључи могућност протока руског гаса ка територијама Мађарске и Србије“, рекао је Вучић и захвалио влади Мађарске и Орбану што је Србија избегла улазак у тарифни систем.

Орбан је истакао: „Србија данас добија гас преко Мађарске, и ми смо све своје обавезе испуњавали максимално тачно. Никада нисмо учинили ништа због чега би било угрожено снабдевање гаса у Србији“.

Орбан је подсетио да се та држава залагала и за изградњу Јужног тока, како би и са те стране Србија добијала гас.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Loading...