ПАНИКА У ЈАПАНУ: Погледајте шта им је Путин поставио на границу ! (ВИДЕО)

TOKИO – Jапан jе уложио протест због тога што jе Русиjа распоредила ракетне системе “Бал“ и “Бастион“ на западном делу пацифичких острва, на коjе и Tокио полаже право, изjавио jе jапански министар спољних послова фумио Kишида.

„Надам се да разумете што смо уложили протест“, рекао jе министар, преносе jапански медиjи.

И премиjер Jапана Шинзо Aбе изразио jе жаљење због тога.

„Четири острва су инхерентна териториjа наше земље.. ми смо преко наших дипломатских канала пренели да руско распоређивање ракетних система ниjе у складу са позициjом наше земље и да jе за жаљење“, рекао jе Aбе у парламенту Jапана, преноси Роjтерс.

Акције Русије најављеније су неколико пута раније у склопу плана да се додатно ојачају најудаљеније територије Федерације, као одговор на ширење НАТО.

Русија такође планира да инсталира С 400 у Калињинграду, на само неколико десетина километара од Пољске, због чега се протеклих дана води жучна расправа у ЕУ.

НАТО је јуче апеловао на Русију да се суздржи од размештања ракета “Искандер“ и система С400 на овој својој истуреној европској територији.

 

 

Његова изjава долази месец дана пред посету руског председника Владимира Путина Jапану, коjа jе заказана како би се разговарало о напретку у преговорима око те териториjе, око коjе Русиjа и Jапан преговараjу око 70 година у склопу споразума о окончању рата који није потписан још од 1945.

 

 

 

Oбе стране су рекле да се надаjу напретку на састанку коjи ће бити одржан у Jапану 15. и 16. децембра.

Aбе, коjи види боље односе са Mосквом као противтежу успону Kине, нада се да ће економска сарадња помоћи напретку на састанку са Путином.

 

 

 

 

Извор: Танјуг

One Comment on “ПАНИКА У ЈАПАНУ: Погледајте шта им је Путин поставио на границу ! (ВИДЕО)”

  1. Koliko se da zaklučiti da istorija niti je pobijedjena,niti prevazidjena .iste države,pronalaze ista protivljenja.Znači da i poslije pedeset i više godina,pa opet,se radi o velikim interesnima.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Loading...