ЕВРОПА НА КОЛЕНИМА: Руси спремају за реализацију “Северни ток 2” и “Турски ток”

Русија је спремна да Европској комисији достави све додатне информације о изводљивости градње гасовода Турски ток и “Северни ток 2”.

То је истакао руски министар енергетике Александар Новак.

– Према мом мишљењу, разговори су били прилично плодоносни и спремни смо да доставимо додатне информације нашим колегама из Европске уније у погледу одрживости ових пројеката, пре свега економске – рекао је Новак новинарима после састанка са Марошем Шефчовичем, потпредседником ЕK задуженим за Енергетску унију.

Kако преноси руска агенција Тасс, Новак је навео и да је са Шефчовичем разговарао о развоју инфраструктуре како би се обезбедило снабдевање европских потрошача енергентима.

– Разговарали смо о Северном току 2, о Турском току и о питањима повезаним са гасоводом Јамал-Европа – изјавио је Новак.

Европи ће, према његовој оцени, бити потребан додатни увоз од 100 милијарди кубних метара гаса до 2030. године због растуће потрошње природног гаса и пада локалне производње.

Новак је, такође, рекао да ће трилатерални састанак између Русије, Украјине и ЕУ, бити одржан у децембру, али да ће датум бити накнадно утврђен.

Истовремено, Шефчович је пружио уверавања да Украјина има средства за куповину гаса и да ће у блиској будућности добити додатна средства.

 

 

Извор:  Webtribune.rs

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Loading...