ТРАМП РЕСКИРА ВОЈНИ СУКОБ СА КИНОМ: Глобални односи би могли бити нарушени!

Изабрани амерички председник Доналд Трамп наговестио је прошлонедељним разговором с тајванском председницом оштрији однос према Кини, али нејасно је колико ће далеко ићи, оцењује агенција Ројтерс.

Разговор Трампа с Tsao Ing-wen био је први разговор између неког америчког председника са тајванским лидером откако је председник Џими Картер 1979. као легитимну владу признао ону у Пекингу, уместо у Таипеију.

Разговор Трампа и Tsao Ing-wen изазвао је дипломатски протест Кине који би, упозорила је одлазећа Обамина администрација, могао угрозити напредак у односима с Пекингом које су деценијама пажљиво градиле и демократске и републиканске америчке владе.

Аналитичари упозоравају да би могло доћи и до војног сукоба ако се буде ишло предалеко.

Трампови сарадници и потпредседник Мике Пенс настојали су да умање значај тог десетоминутног разговора рекавши да се радило о „пристојном позиву“ којем није био циљ показати промену политике.

Али, Трамп је у недељу долио уље на ватру жалећи се преко Твитера на кинеску економску и војну политику, док је његов економски саветник Stephen Moore у понедељак рекао да, ако се Пекингу то не свиђа, „ко их шиша“.

Бивши амерички званичник близак Трамповом транзиционом тиму у уторак је отпутовао у Таипеи, што је изазвало још више нагађања о будућим односима Вашингтона са Тајваном, јавља агенција Франце Прес.

Stephen Yates, заменик саветника за националну безбедност бившег потпредседника Дика Чејнија, рекао је новинарима да се ради о дуго планираном приватном путу, ali није искључио могућност да се састане са високим тајванским званичницима.

Аналитичари, укључујући бивше високе америчке званичнике, кажу да је позив у најмању руку сигнализирао тврђи приступ Пекингу, што укључује гомилање америчких оружаних снага као одговор на растућу снагу Кине у азијско-пацифичком подручју.

Џон Хунтсман, један од кандидата за новог државног секретара, изјавио је за Нев Иорк Тимес да би се Тајван могао показати као „корисна полуга“ у односима с Кином.

Трампов саветник Петер Наваро и бивши амерички амбасадор у УН-у Џон Болтон саветовали су да се Тајван искористи за постепени притисак на Кину како би ублажила територијалне претензије у источној Азији.

Наваро каже да би Вашингтон требало престати с политиком „1 Кине“, ali није рекао да ли то значи да треба признати независност Тајвана, јер „Панду не би требало беспотребно боцкати“, наводи Ројтерс.

Болтон, с друге стране, предлаже дипломатски притисак који би почео са службеним примањем тајванских дипломата у Стејт департменту и довести до обнове пуног дипломатског признања.

Доуглас Пал, амерички представник на Тајвану од 2002. до 2006., сматра да је приступ Трумпових саветника утемељен у 90-им годинама 20. века када је Кина била пуно слабија, а САД у бољој позицији да заузме оштро стајалиште.

„Проблем је у томе што је Пекинг 1996. донео десетогодишњи план војног јачања како више никад не би морао да гута такве ствари“, рекао је Пал.

Извор: Хина