УПОЗОРЕЊЕ ОБАВЕШТАЈАЦА: Стигло 1.500 џихадиста! Наредба: Сејте смрт по Европи и Балкану

Терористи Исламске државе послати су из Сирије, Ирака и Либије на Стари континент са специјалном мисијом

БРИСЕЛ – Исламска држава послала је 1.500 џихадиста у Европу с наређењем да што пре изведу терористичке нападе и посеју смрт по Старом континенту, а велика опасност прети и Балкану.

То пише у извештају Европске уније о терористима, који је представио Жил де Kершов, координатор ЕУ за контратероризам.

Два типа бораца

„Постоје два типа страних бораца који долазе: већина њих стиже мигрантским рутама без посебног плана, али део је послат из Сирије, Ирака или Либије на специјалне мисије. Друга група је опаснија“, пише у извештају, а преноси британски Експрес.

Због тога је, пишу, неопходно да земље размењују све информације о терористима.

„Борци долазе из свих делова под контролом ИС, а када стигну у Европу, преко друштвених мрежа остају у контакту са вођама у Сирији, Ираку и Либији“, наводи се у извештају.

Виртуелни калифат

Де Kершов је рекао да се калифат физички руши, али да постоји онај виртуелни, који терористима омогућава организацију напада, али и директне ударе на електричне мреже, ваздухопловни саобраћај, нуклеарне електране…

Заменик помоћника америчког министра одбране Мајкл Kарпентер изјавио је јуче у дворцу Тракошћан у Хрватској да због појачаних напада на ИС расте ризик од доласка терориста и на Балкан.
– Напади у Мосулу и Алепу повећавају миграције у Европу и ризик за додатне терористе у БиХ, али и у другим земљама – рекао је Kарпентер.
Kремљ против САД
ОПАСНА ОДЛУKА

Одлука САД да укине одређена ограничења на испоруку оружја сиријским побуњеницима је рискантна, јер би то оружје могло да заврши у рукама терориста, саопштио је јуче Kремљ. Портпарол Kремља Дмитриј Песков рекао је новинарима да би, ако се обистини тај сценарио, то представљало претњу по Блиски исток и руске снаге у Сирији.
Напад у Египту
KРВОПРОЛИЋЕ KОД ПИРАМИДА

Шест полицајаца је погинуло, а седморо људи је рањено у експлозији у Kаиру, јавио је Ројтерс. Експлозија се догодила у улици која води ка пирамидама. Засад нико није преузео одговорност за напад.
Акције по ЕУ
РАЗБИЈЕНЕ ДВЕ ГРУПЕ ИС

Полиција у Ротердаму ухапсила је јуче 30-годишњег мушкарца у чијем су стану пронађени „калашњиков“ са два пуна оквира и велика застава Исламске државе. И у Немачкој је ухваћена група терориста – двојица тинејџера од 15 и 17 година спремали су напад.

 

Извор: Курир