КАКО ЈЕ ИСЛАНД ОТЕРАО ФБИ: Американци, губите се да вас не видимо!

Сједињене Америчке Државе послале су на Исланд 2011. године пун авион агената ФБИ да наместе оснивача Викиликса Џулијана Асанжа. Тамо их је дочекало непријатно изненађење.

Бивши министар унутрашњих послова Исланда Огмундур Јонасон одбио је сарадњу са агентима и тражио им да обуставе своје активности, јавља руски државни медиј РТ.

– Администрација председника САД Барака Обаме је у јуну 2011. године је обавестила власти на Исланду да има сазнања о хакерима који су намеравали да тада униште софтверске системе на Исланду и Американци су понудили помоћ – рекао је Јонасон.

Јонасон је навео да је, међутим, од почетка био сумњичав према добрим намерама Американаца и свестан да „рука помоћи лако може да се претвори у руку која муља“.

Kасније, лета те 2011. године, Сједињене Државе послале су „пун авион агената ФБИ на Исланд“.

– Они су тражили да сарађујемо у операцији коју сам схватио као „смештање“ Џулијану Асанжу и Викиликсу – рекао је Јонасон.

Исланђани су се показали као тврд орах за Американце.

– Пошто нису имали дозволу власти Исланда за обављање полицијског посла и пошто „монтирање“ Викиликса није било у мом распореду, најблаже речено, наредио сам да се хитно прекину све наше операције са тим Американцима, а њима сам ставио до знања да хитно морају да прекину све активности на Исланду – рекао је Јонасон.

Тако је Американцима речено да напусте Исланд и Јонасон им је саопштио како стоје ствари.

– Да сам морао да бирам између Викиликса и ФБИ и ЦИА, не би ми уопште било тешко, био бих на страни Викиликса – рекао је Јонасон.

Јонасон је навео да је исландски парламент расправљао да ли да другом чувеном звиждачу, Едварду Сноудену, додели држављанство Исланда, али о томе није било политичког консензуса.

– Исланд је члан НАТО и Американци би се јако противили таквој одлуци – рекао је Јонасон.

 

 

Извор:  mondo.rs