ЕДИ РАМА НЕШТО СПРЕМА У МАКЕДОНИЈИ: Албански премијер позвао лидере све четири Албанске партије из Македоније на тајне разговоре у Тирану

Албански премијер позвао лидере све четири албанске партије из Македоније на тајне разговоре у Тирану

Албански премијер Еди Рама решио је да газдује Македонијом. Он је позвао лидере све четири албанске партије из Македоније на тајне разговоре у Тирану, а како се спекулише, циљ му је да на место македонског премијера постави Албанца.

Како медији у Скопју преносе, Рама је решио да искористи неизвесну политичку ситуацију након избора у Македонији. Наиме, ниједна од великих македонских странака – ни ВМРО-ДПМНЕ Николе Груевског, ни опозициони Социјалдемократски савез за Македонију (СДСМ) Зорана Заева – није успела да освоји довољан број гласова да самостално влаад. Тако будућност Македоније зависи од Албанаца, који су освојили 20 места у парламенту и могу да постављају услове за формирање владе.

Могу да уцењују

Због тога је Еди Рама у Тирану позвао Алија Ахметија , лидера највеће албанске партије у Македонији Демократске уније за интеграције (ДУИ), затим Билала Касамија, шефа Бесе, Мендуха Тачија из Демократске партије Албанаца (ДПА) и Зијадина Селу, вођу Покрета за реформе ДПА.

На разговору иза затворених врата са Рамом у уторак су били Касами и села, а јуче је требало дасе сретне са Ахметијем и Тачијем.

Након прве рунде разговора у уторак увече Рама је саопштио да је апеловао на македонске Албанце да буду сложни.

– С обзиром на то да су у Македонији окончани избори, Албанци треба да искористе шансу. Будући да су неизбежни у формирању владе, морају поново да наметну питање примене Охридског споразума из 2001. Албанске партије у Македонији нису обавезне да у свему буду сложне, али интерес Албанаца мора да им буде на првом месту – рекао је Рама.

Међутим, како медији у Скопљу пишу, албански премијер се директно умешао у политику суседне Македоније.

– Еди Рама је дао упутства македонским Албанцима како да се понашају приликом преговора о формирању владе у Скопљу. Рекао им је да би требало да траже место председника владе, будући да без албанских партија нова власт не може да буде формирана – навео је дипломатски извор из Тиране за македонске медије.

Тамошња штампа наглашава да су бесмислене Рамине примедбе о наводном непоштовању Охридског споразума, којим је окончан оружани сукоб између албанских терориста и македонске војске 2001.

 

Извор: Информер / Србија Данас

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Loading...