ПРЕМИЈЕР ВУЧИЋ: Идем у Москву по Руске МИГОВЕ, да би наше небо и наши грађани били безбеднији!

Премијер Србије Александар Вучић најавио је данас да ће током посете Москви разговарати о куповини шест борбених авиона МИГ 29, којим би учинили наше небо и наше грађане безбеднијим
Премијер је истакао да авионе плаћамо нашим новцем и да је на то поносан. Поновио је да Србија неће никога да напада, туђе да узима, али да хоће да буде спремна да заштити своју слободу и суверенитет, да буде свој на своме.
У Москви ће, како је најавио, преговарати о куповини, али и о ремонту и модернизацији МИГ 29, који су у краткој борби најбољи авиони у свету.
– Преговарамо да узмемо шест авиона, а то би значило да бисмо онда имали у свом ресурсу десет МИГ-ова 29. То би значило значајно већу сигурност за грађане у односу на ситуацију коју смо имали до јуче – подвукао је Вучић.
Он је изразио уверење да би авиони могли већ у наредна три месеца бити у Србији, као и да се уз помоћ стручњака изврши модернизација и опреме најсавременијим ракетама ваздух-ваздух и ваздух-земља.
Премијер је пренео да купујемо МИГ-ове, додајући да је захвалан што је цена драстично испод тржишне.
– Ако имате у виду да је Хрватска платила 30 милиона долара за хеликоптере који вреде објективно 220 милиона, ми смо добили добру цену, али не у тој размери – поручио је Вучић.
Он је, одговарајући на питање новинара, рекао да је, када је био министар одбране и потпредседник Владе, Србија имала у ресурсу само један МИГ 29 и три МИГ 21, који су 50 пута слабији од 29-ке.
– Били смо у ситуацији да не можемо полицијски да заштитимо своје небо, а камоли војно да бранимо земљу. Данас имамо три МИГ 29, полицијски штитимо наше небо. За нас је то од изузетног значаја – подвукао је Вучић и истакао да је Србија опредељена за мир и војну неутралнсот, али да жели да обезбеди и осигура сопствене грађане.
Према његовим речима, Србија нема планове агресивних доктрина, већ жели да штити своју земљу, народ и своје међународно признате границе.
Да би могли полицијски да заштитимо небо, у тешким и условима све веће напетости, морали смо, како је пренео, годинама да размишљамо како да унапредимо борбену готовост.
Вучић је цитирао Јосипа Броза Тита казавши да живимо и радимо као да ће бити 100 година мир, а већ сутра морамо бити спремни да заштитимо своју земљу.
Такође је најавио да ће се са Русијом разговарати и о одређеним противваздушним системима, највероватније о системима М1 или М2, али треба видети шта је најбоље и најјефтиније, као и које финансијске инструменте и новац можемо а издвојимо.
– После много година и деценија уместо да нешто уништавамо и урушавамо, можемо да градимо, правимо и издвајамо новца. Успели смо то захваљујући грађанима, који ће имати већу безбедност, неће морати да се плаше никог у окружењу. Никоме више Србија неће бити лака мета – истакао је он.
Премијер је истакао да авионе плаћамо нашим новцем и да је на то поносан.
Пренео је анегдоту о некадашњем министру Милану Стојдиновићу којем су Немци хтели да поклоне аутомобил марке мерцедес, али је он то одбио, јер по законима Краљевине није било могуће да се примају поклони, на шта су Немци рекли да му продају аутомобил за једну рајхсмарку, а онда је он рекао – да му дају два комада за ту цену
– Ако хоћемо да сачувамо своју Србију морамо да будемо чврсти, снажни и јаки, морамо да штитимо своју земљу и да платимо колико год плаћали. Чист рачун значи дугу љубав, а бесплатни сир знате где има – казао је он.
На питање да ли заузврат треба да да дипломатски статус Хуманитарном центру у Нишу, Вучић је рекао да је то питање одлуке Владе, а не новца.
– То је питање одлуке Владе Србије и не носим то на тацни у Москву – рекао је Вучић.
Он је нагласио да увек говори исто ма где био, за разлику од других, да увек каже да је Србија на европском путу, жели добре односе са Москвом и одличне контакте са Кином.
– Неки други причају, када оду у Берлин, да је Вучић најдаљи блиски Путинов савезник, а када оду у Москву да је Вучић чвек ЦИА. Какви лажови – подвукао је Вучих истакавши да само јасним изношењем става постајете независна, суверена и поштована земља.
Извор: Танјуг