АГЕНЦИЈА АП: Русија усред напетости са НАТО наоружава Србију

Агенција АП преноси да ће Русија снабдети Србију ловачким авионима, тенковима и борбеним возилима, уз напомену да је већина суседа Србије у чланству НАТО-а.

АП, као и Ројтерс, истиче да је премијер Србије Александар Вучић поручио да ће Србија остати војно неутрална упркос новом оружју из Русије.

Америчка агенција, међутим, оцењује да овај потез потенцијално јача утицај Москве на Балкану.

АП прецизира да шест ловаца МиГ-29, 30 тенкова Т-72 и 30 борбених возила долазе Србији из руских оружаних резерви и напомиње да ће авиони морати да се ремонтују након испоруке у марту, што ће коштати између 180 и 230 милиона евра.

Америчка агенција у тексту наводи и да је Вучић, који је у среду обезбедио споразум о оружју током посете Русији, рекао да ће руска донација драстично ојачати одбрамбене способности његове земље.

АП, такође, тврди да Србија, иако формално стреми ка чланству у ЕУ, „клизи“ ка традиционалном савезнику, Русији.

Истовремено, Ројтерс преноси како је Вучић током посете Москви поручио да Србија жели ближу војну сарадњу с Русијом и да је нагласио неутралност Београда, „у покушају да избалансира те историјске односе са тежњама ка придруживању ЕУ“.

Британска агенција тврди да се српске оружане снаге готово 80 одсто ослањају на совјетску технологију што је, како оцењује, заоставштина Југословенске народне армије.

„Србија планира да купи опрему и од Русије, и од ЕУ, како би ојачала своје ваздухопловне снаге, исцрпљене балканским ратовима из 1990-их“, закључује Ројтерс.

Уз то, британска агенција преноси, позивајући се на саопштење српске владе, да је руски министар одбране Сергеј Шојгу, током састанка с Вучићем, предложио трилатералне тактичке вежбе са Белорусијом, као и да је Русија спремна да интензивира сарадњу са Србијом у војној обуци.

 

Извор: Танјуг / Б92

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Loading...