ИТАЛИЈАНИ ПИШУ: Касапин из Качаника, вођа ИД, вратио се на Косово!

Приштина, Милано — “Касапин из Качаника“, односно Лавдрим Мухаџери, један од најтраженијих вођа ИД, вратио се пре неколико месеци на Косово, пише италијански “Еспресо”.

Они се ту позивају на изворе у италијанској обавештајној служби.

Он је широј јавности познат по језивим сликама из 2014. године како одрубљује главу „издајницима,“ подсећа италијански дневник.

Качаник је, како наводи лист, косовски градић у коме се налази један од регрутних центара Исламске државе док је Косово једно најважнијих расадника ИД, са око 300 до 400 бораца у Калифату.

Мухаџери је уочен у Македонији половином новембра. Припадници италијанске службе безбедности АИСЕ су одмах о томе обавестили локалне власти и противтерористичке јединице на Косову, у Албанији и Македонији.

„Међутим, џелат је нестао без трага,“ наводи лист.

Повратак Мухаџерија на Балкан, према италијанским обавештајцима, представља веома озбиљну претњу не само за Балкан већи и за многе европске земље где косовски џихадиста (кога је амерички Стејт дипартмент ставио на списак терориста још 2014. године) има контакте и може да организује напад, наводи италијански дневник.

Косовски „касапин“, како лист додаје, има разгранату мрежу џихадиста.

„И не само то. Мухаџери одлично познаје непријатеља с озбиром да је пре него што се преобратио у џихадисту радио у америчкој бази Бондстил а пре тога за НАТО у Авганистану,“ пише лист.

О Мухаџери се писало у новембру после хапшења 19 терориста који су спремали нападе на Косову и Албанији, између осталог и на Израелце на пријатељској утакмици са Албанијом.

Тада је наведено да је ухапшене из Сирије координирао управо Мухаџери. Међутим шеф ИД из Качаника је сада вероватно код куће, наводи Еспресо.

Италијанска обавештајна служба заинтересовала се за њега крајем 2015. године, када је у операцији „Ван Дам“ разбијена ћелија Исламске државе у Бреши и откривене везе те групе и Мухаџерија.

 

Извор: Танјуг / Б92