ЧЕДА ЈОВАНОВИЋ ШОКИРАО СРБИЈУ: Кандидоваћу се за председника, Србији треба прозападни лидер, који ће признати…

Либерално-демократска партија до краја јануара донеће одлуку о начину на који ће закорачити у кампању за председничке изборе, наводи Чедомир Јовановић.

Како каже, на ту одлуку ће пресудно утицати могућност заједничког наступа грађанских странака које би подржале једног кандидата.

Јовановић је у интервјуу за новосадски Дневник оценио да су председнички избори јако важан политички посао и да им се мора озбиљно приступити.

Сматра да нови шеф државе мора бити ослонац грађанима и да зато мора доћи из миљеа ширег од страначког контекста.

“Себе не доживљавам као некога ко би био способан да одговори на ту улогу председника. Мој профил је кристално јасан и политички и страначки. Али могућност моје појаве у председничкој кампањи произилази из чињенице да сам дужан да браним вредности ЛДП – а и да чувам макар шансу да се у будућности реализује политика која данас очигледно нема довољну подршку”, објаснио је Јовановић.

На констатацију да са таквим ставом долази у позицију да га опозициони блок оптужи да минира заједничког кандидата, каквог су они замислили, Јовановић каже да Србији није потребна нека нова верзија Лилића, Милутиновића, ни Николића.

“Све сам учинио да до договора дође и нећу одустати од тог настојања. Али најава Јеремићеве кандидатуре практично торпедује идеју заједничког кандидата и дефинише нову листу приоритета, на којој политички концепт на којем је настао ЛДП мора бити брањен. Вук Јеремић је израз континуитета политике која је прелазила са Милошевића на Коштуницу, са Коштунице делимично на Тадића, Николића…”, навео је Јовановић.

Сматра да Јеремић није човек без политичког бекграунда, а то што је радио у прошлости у великој мери указује на његове будуће потезе, који дефинитивно нису онакви, какве по виђењу ЛДП – а председник требало да повлачи.

“Није нам потребан нови сукоб са Западом, подгревање национализма, митоманија, нити политички миље у коме се Јеремић по правилу до сада кретао. Ту мислим на чудну особину да ослонце за своју политику тражи на свакој страни, не постављајући превише питање око оног што је карактер те подршке која га прати”, рекао је Јовановић.

Упитан ко је по њему најбољи кандидат, Јовановић каже да председник Србије не може имати упориште у вредностима деведестих, нити своју шансу тражити у проблемима и посртању Запада.

Он, према његовим речима, мора бити спреман да Србији каже истину, а Јеремић свакако на тај начин није до сада радио, нити показује намеру да се дистанцира од оног што је његов политички резултат.

“Зато и питам са ким то опозиција мисли да победи на председничким изборима, са којим кандидатом, да ли постоји у овом тренутку неко ко може да ‘изазове на црту’ Вучића? Ако постоји неко ко има 45 одсто наспрам Вучићевих 50 посто, спреман сам и мојих пет или шест посто колико кажу да сада имам, да уложим у тог доброг кандидата. За мене је нешто друго кључно. Шанса коју ја видим на њима је једна фаза консолидације и опоравка странака које су практично разорене Тадићевим поразом на председничким изборима”, рекао је Јовановић..

Говорећи о парламентарним изборима који би били одржани истовремено са председничким, Јовановић каже да за њих не постоји озбиљан аргумент.

“Када се бавите политиком морате поставити себи питање како вас други виде, какву поруку шаљемо Европи, региону када смо у задње три године, имали три пута ванредне изборе. Очигледан је проблем то што смо и из последњих избора изашли без договора у друштву шта је потребно урадити и чини ми се та могућност отвара са новим парламентарним изборима”, оценио је лидер ЛДП.

Србији је, указао је, потребна европска влада, а ја у ономе што окружује Вучића не видим потенцијал да Србија решава своје проблеме.

“Кад кажем европска, мислим на владу европске Србије, а не на некакву бриселску администрацију, или одговор на списак жеља који би нам био прослеђен. О парламентарним изборима се говори у атмосфери конфузије која прати председничке. У Америци се годину дана раније зна ко ће бити председнички кандидати”, истакао је.

Чини му се, каже, да Вучић те карте држи под столом пре свега због тога што још калкулише са притисцима којима је изложен, јер питање председничких избора у Србији никада није било само питање људи који ће за њега да гласају, него оних који у будућем председнику траже неке своје интересе, а ту пре свега мислим на Русију.

“Стога Вучићево пролонгирање одговора на то питање видим као калкулисање са притисцима и ризицима који ће пратити једну, или другу одлуку – подршку Николићу, или лични улазак у председничку кампању. Ако се он одлучи за улазак у трку, вероватно ће са собом повући и досадашњу владајућу коалицију у парламентарне изборе”, каже Јовановић..

Упитан да ли је спреман да седне за исти сто и разговара са Вучићем, како би Србија кренула даље, Јовановић истиче да због нормалне будућности “руку пружа” Изетбеговићу и Бошњацима, Албанцима, Загребу са све, како каже, трагично смешном бананицом.

Са Вучићем то немам право, упитао је Јовановић и додао:

“Па како ће Србија бити мирна са свима, што је предуслов чупања из живог блата које нас дави, ако није мирна сама са собом. Нема ја шта да причам са Вучићем о ономе што је било, око тога немамо шта да договарамо, ‘ломили смо кичму’ један другом 20 година бранећи свако своје уверење. Али око онога што је пред нама морамо да разговарамо, јер ће нам Србија нестати ако друштво поново вратимо у деведесете и неће бити довољно само да се сложимо око политике. Мораће свако да уради свој део посла. А то смета свима који у политику уносе своју дијагнозу, уместо визије”.

 

Извор: Танјуг

6 Comments on “ЧЕДА ЈОВАНОВИЋ ШОКИРАО СРБИЈУ: Кандидоваћу се за председника, Србији треба прозападни лидер, који ће признати…”

 1. Cigance je napuderisalo nos i sad bi da se bahati kao presednik.Vjerovatno kad ova napacena Srbija jednog dana bude normalna drzava,najebacemo ti se majke olosu placenicki..kad tad!

 2. Nazalost Engleska obavestajna sluzba koja mu je i glavni finansijer pored novo beogradskog Keke i nekad zemunskog klana
  MI 5 jos od 90 tih je gurala da postane pravi politicar i da bude predsednik ali na sledecim izborima
  Oni licno mu i kroje identitet macho man jer su ukapirali da Srbi vole ljude poput Putina
  ali Srbi ne vole narkomane kojima je u genima da popravljaju kisobrane ili da idu na spavanje ususkani uz mecku Bozanu
  Tako da po meni igraju na pogresnu kartu …. pre ce taj ako bog da u posetu Djindjicu nego na predsednicku poziciju
  Jedno mi nije jasno u celoj njegovoj prici …GDE NADJE DA GA PODRZAVA 5-6% biraca
  pa crni narkomancicu ….ulazis u svaku koaliciju samo da bi presao cenzus od 3% a sad odjednom 6% do je triput veca doza koju si danas dobio ili…. su ti promenili tabletice u nesto jace

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Loading...