АМЕРИ СЕ ЗАЛЕТЕЛИ: Ма какви Руси, нису нам ни до колена!

Стејт департмент САД не слаже се са изјавом председника Русије Владимира Путина да су Оружане снаге Русије данас јаче од било ког потенцијалног агресора.

„Мислим да у читавој историји човечанства није било оружаних снага које су толико спремне за одбрану, паметне и јаке као америчке снаге данас“, рекао је портпарол Стејт департмента Џон Кирби на захтев новинара да прокоментарише речи руског председника.

Врховни командант и председник Русије Владимир Путин изјавио је данас да су Оружане снаге Русије данас јаче од сваког потенцијалног агресора, али да би сачувале то место не треба се опусте, као и да су неприхватљиви пропусти у модернизацији војске, морнарице и система обуке војника. Стејт департмент позвао Русију да укине закон о „страним агентима“ Стејт департмент је позвао Русију да одустане од закона о „страним агентима“, јер сматра да он омета развој демократских институција.

„Позивамо руске власти да укину тај закон и да испуњавају своје међународне обавезе у области заштите људских права“, саопштио је портпарол Стејт департмента Џон Кирби. То саопштење Стејт департмент је упутио након што је на списак „страних агената“ од 19. децембра стављено 150 организација.

Министарство правде Русије у среду је саопштило да је аутономна непрофитна организација за социјалну подршку „Пројекат април“ препозната као „страни агент“ и да је стављена у одговарајуц́и регистар.

Раније је председник Русије Владимир Путин изјавио је да ц́е руске власти проширити финансирање невладиних организација и побољшати закон „о страним агентима“.

Истовремено је руски председник рекао да, уколико не желе да се нађу у регистру страних агената, НВО не треба да добијају новац из иностранства.
Извор: rs.sputniknews.com