БРАТСКИ СУСРЕТ: Поповић и Железњак о сарадњи Русије и Србије

БЕОГРАД – Потенцијали за економску сарадњу Србије и Русије су огромни и треба их искористити, изјавио је данас председник Српске народне партије (СНП) Ненад Поповић, након састанка са функционером Јединствене Русије Сергејем Железњаком.

„Русија нам је отворила тржиште, а Србија је једина земља у свету која нема царине за извоз свега што се произведе у Србији и у старту смо конкурентији од свих других европских произвођаца“, рекао је Поповић новинарима.

Тај потенцијал, сматра он, треба искоритити пре свега формирањем институција за сарадњу са Русијом, по узору на оне које већ постоје за сарадњу са ЕУ“.

Поповић је додао да је на састанку било речи о питањима безбедности, регионалне сарадње, истакавши да је постигнута сагласност о томе да Србија треба и мора да остане војно неутрална држава, као и земље Балкана.

Поповић је навео да СНП и Јединствена Русија имају споразум о сарадњи и додао да је честитао Железњаку на победи његове странке на прошлим изборима и захвалио се на великој подршци коју су нам указали по питању покушаја да се Србија прогласи геноцидним народом у УН и покушају да лажна држава Kосово постане члан Унеска.

„Без подршке те странке, Русије и предсдника Путина, то не би било могуће и Србија ће им вечно на томе бити захвална“, рекао је Поповић.

Он је додао да је било речи и о питању интернационализације положаја Срба у Црној Гори, који су, како је рекао, изложени „идентитетском геноциду“.

Заменик секретара Генералног савета Јединствене Русије за међународну сарадњу Сергеј Железњак је оценио да су данас многи погледи на Балкану уперени у Србију „која постаје лидер у региону“.

„Русија је заинтересована да се Србија мирно и несметано развија“, поручио је Железњак додавши да ће Русија допринети развоју најбољих билатералних односа између две земље.

Он је нагласио да се Србија и Русија налазе пред бројним изазовима и да у наредном периоду треба уложити додатне напоре у правцу очувања националних суверенитета, јачања безбедности у борби са тероризмом, као и развоја економске и хуманитарне сарадње.

Железњак је поново поздравио опредељење Србије да буде војно неутрална држава, нагласивши да Србија, ако је војно неутрална, не треба да буде и незаштићена.

 

Извор: Танјуг