У KАНЏАМА ГИГАНАТА: Проваљене стотине ГМО студија са намештеним резултатима

Истраживачи повезани са француским Националним институтом за пољопривредна истраживања су недавно објавили резултате своје студије о потенцијалним сукобима интереса и објављених студија о ГМ усевима.

Студија је објављена у часопису ПЛОС Оне и утврђено је да је велики део студија о генетски модификованим усевима био испуњен сукобима интереса, извештава “Тимесофиндиа.индиатимес.цом”

Већина ових студија су умрљане, јер неко ко ради на студији је такође запослен у компанији која производи ГМ, или је примио средства директно од компаније.

Од 579 објављених студија које су анализиране, око 40% њих је показало сукоб интереса. “Открили смо да су везе између истраживача и индустрије ГМ усева биле честе, са 40% чланака за које се сматра да приказују сукоб интереса,“ рекли су аутори студије.

Истраживачи су такође истакли да студије са сукобом интереса имају много веће шансе да представе повољан исход за ГМО у односу на оне без.

Аутори су изјавили:

“Посебно смо открили да, у односу на одсуство сукоба интереса, присуство сукоба интереса је било повезано са 50% већом вероватноћом да ће исходи бити повољни за интересе компаније ГМ усева.“

Већина ових студија су биле америчке – 404 укупно – и 83 кинеских.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Loading...