ТАЈНА ПРОЈЕКТА „БЕОГРАДА НА ВОДИ“ — Какве везе има Тони Блер?

Београд – Утицајни амерички часопис Форбс у издању од 8. децембра описао је пројекат „Београд на води“ као неслану шалу из Абу Дабија, уз тврдњу да је много боље да пројекат пропадне, него да успе. Трагом ове вести, истраживач Магазина Таблоид покушава да утврди ко је стварни власник овог сулудог пројекта. Онако како је смишљен и заштићен уговорима које је склопила Влада Републике Србије, пројекат „Београд на води“ је начин да Александар Вучић, његови наследници и наследници његових наследника, све до десетог колена, наставе да отимају новац од гладних грађана Србије и након одласка напредњака са власти. Прави власници наводног „арапског“ инвеститора не смеју да буду објављени сходно одлуци државне Комисије за заштиту конкуренције, али је праћењем токова новца лако доћи до њих. Ради се не само о актуелном председнику Владе и његовим најближим рођацима и сарадницима, већ и о скоро свим најважнијим актерима садашње политичке сцене Србије. Укупни планирани плен није „само“ 3,5 милијарди евра, колико би се добило од продаје изграђених објеката, већ и новац добијен од изнајмљивања већ изграђених зграда које је држава поклонила „арапском инвеститору“, као и приходи од наплате паркирања и изнајмљивања простора за киоске, као и више од 100 милиона евра за услуге које искључиво може да врши „арапски“ партнер.

Феуд од 177 хектара не мора аутоматски да буде мало имање са малим приходима. Ако се ради о обрадивом земљишту или шуми у средњем веку би био додељен најнижем реду племства, а могуће и обичном слободном сељаку. Међутим, ако се то имање налази у самом центру неког града, онда је његова вредност неупоредиво већа, а приходи би одговарали онима у звању грофа, или чак и кнеза…

Управо такво једно земљиште су полубраћа Александар и Андреј Вучић приграбили за себе и своје саучеснике, и то као наследни феуд које им не може да буде одузет наредних 99 година. Уз овај посед, истина, не иде и заслужна титула, али иду енормни новчани приходи.

Уговор о почетку изградње „Београда на води“ потписан је 26. априла 2015. у згради „Геозавода“ у Београду. Испред Владе Републике Србије, свој потпис је ставила министарка Зорана Михајловић, Мохамед Али Рашед Алабар се два пута потписао: прво као заступник компаније „Белграде Wатерфронт Цапитал ИнвестментЛЛЦ“ (БWЦИ) из Абу Дабија, а други пут испред наводног гаранта пројекта „Ал Маабар Интернатионал Инвестмент ЛЛЦ „, такође из Абу Дабија. За домаће предузеће „Београд на води“ д.о.о, које је требало да преузме не само пројекат, већ и бесплатно коришћење земљишта (поменутих 177 хектара у центру Београда), потписао се вршилац дужности директора Александар Трифуновић, кога више нема у управљачким структурама поменутог правног лица.

После великог притиска јавности и дела опозиције да се поменути уговор учини јавним, Влада је то учинила тек 20. септембра 2015. и то постављајући скенирану српску верзију Уговора, која није потпуна као она енглеска која је, иначе, једина меродавна.

Оно што јавности није саопштено, то је да су само два дана после потписивања Уговора адвокат из Београда, Наташа Завишин, Улица Симина 18 (где је у том тренутку у неком собичку било регистровано друштво „Београд на води“ д.о.о.), по пуномоћју добијеним од БWЦИ и државни правобранилац Сњежана Продановић у име Владе Републике Србије, поднеле захтев републичкој Комисији за заштиту конкуренције којим су тражиле заштиту података наводног арапског инвеститора.

Наиме, по закону Републике Србије код потписивања оваквих уговора, којим страни партнер стиче власништво над 68 одсто домаћег предузећа у коме је други власник држава, он мора да прикаже своју власничку структуру и да приложи списак са њим повезаних лица, као и да пријављује сваку промену, како би се избегло стицање доминантног или монополистичког положаја на овдашњем тржишту.

За српску бирократију неочекивано брзо, већ 7. маја 2015, председник Комисије доц. др Милоје Обрадовић доноси решење којим се захтев усваја. На то решење су своје потписе ставили и Мирослав Гајић, Борис Лембергер и др Драган Пенезић. Поменутим Решењем трајно су од очију јавности склоњени подаци о БWЦИ и то не само они који се тичу његове власничке структуре, већ и они о његовом седишту, највећим добављачима и купцима са којима ради, висини и структури капитала, али и о броју запослених. БWЦИ, компанија која наводно треба да гради „Београд на води“ и да управља пројектом вредним четири милијарде долара, одједном је постала фантомска фирма.

Све што се о овом друштву зна је оно са интернета прикупљено пре потписивања Уговора од 26. априла 2015. године, а то је да је регистровано у Абу Дабију 12. марта 2015. са оснивачким капиталом од нула динара и без запослених. По закону Уједињених Арапских Емирата власник има право да забрани јавно објављивање података о свом предузећу. У међувремену, на интернет презентацији званичног регистра фирми из Абу Дабија уопште више нема предузећа под називом „Белграде Wатерфронт Цапитал Инвестмент ЛЛЦ“. Могуће је да се оно преселило на неку другу локацију, али ни то не може да се сазна, будући да је овдашња Комисија за заштиту конкуренције забранила одавање и таквих информација.

Занимљиво је да је БWЦИ у тренутку регистровања имао на годину дана ограничен рок трајања. По мишљењу стручњака који се разумеју у ову материју, то може да указује на намеру оснивача да у поменутом периоду од „друштва са ограниченом одговорношћу“ (што означава енглеска скраћеница ЛЛЦ) докапитализацијом и променом власништва прерасте у „акционарско друштво“. Да ли се то десило и да ли је „Белграде Wатерфронт Цапитал Инвестмент“ уопште продужио рок пословања пре истека годину дана (небитно да ли као д.о.о. или као а.д,) у овом тренутку је немогуће проверити.

У овом тренутку је немогуће званично сазнати ко заиста стоји иза БWЦИ-а у Абу Дабију, те морају да се прате други трагови.

Магазин Таблоид је у више наврата писао о томе како је Александар Вучић помоћу некадашњег београдског адвоката Владимира Цвијана новац полагао у швајцарску банку УБС („Унион Банк оф Сwитзерланд“).

Последње јављање особе која нас је из Цириха о овоме обавештавала било је у време непосредно пред нестанак и самог Цвијана. У својој последњој информацији поменути извор је открио да се новац Вучића и његовог клана, тада у висини од 40 милиона евра, пребацује на за јавност анонимни збирни рачун отворен у луксембуршкој банци „Банqуе де Луxембоург “ (БДЛ). Ова банка је радо коришћена од стране међународних „перача“ пара као скретница за трансфере у друге државе у којима су финансијске контроле слабије.

БДЛ је новац по трајном налогу пребацивао банци „Банqуе Ауди“ из Либана, која са своје стране скоро искључиво управља једино фондовима везаним за Уједињене Арапске Емирате, по чему је и позната у банкарским круговима. Поменута банка је позната и по томе што темељно крије не само ко су њени коминтенти, већ и у које послове инвестира. Једино што може незванично да се сазна јесте да њене услуге користе компаније повезане са Палестинцем и контроверзним бизнисменом Мохамедом Дахланом.

О Дахлановом учешћу у пројекту „Београд на води“ већ је више пута писано. Познато је и да је он за своје заслуге у прању пара српских властодржаца добио српско држављанство, али до сада овдашњој јавности није било познато да је исто држављанство добило не само шесторо чланова његове породице, већ и исти број његових најближих политичких сарадника.

О овоме је 18. фебруара 2015. писао британски лист „Тхе Гуардиан“ постављајући питање чиме су Дахлан, његова породица и његови политички саборци ово заслужили.

Дахлан је познат по томе што је оптужен да је по налогу израелског Мосада, наводно, учествовао у убиству палестинског лидера Јасера Арафата, као и по томе што је економски саветник престолонаследника Уједињених Арапских Емирата Мохамеда бин Заједа Ал Нахјана.

Дахлан је у целом послу постао неизоставан, јер је преко рачуна које је отворио у „Банqуе Ауди“ из луксембуршке банке БДЛ ишао новац за финансирање „Београда на води“.

Сума од 40 милиона евра, коју је у свом последњем јављању споменуо извор Магазина Таблоида из Цириха, једнака је своти коју је БWЦИ обавезан да инвестира за почетак пројекта „Београд на води“. Како тврде упућени у договоре иза кулиса, то је истовремено и једини новац који ће „арапски“ инвеститор да уложи, јер су остало само каматоносни кредити који морају да буду враћени.

По свему што се у међувремену дешавало, јасно је да су садашњи властодршци животно заинтересовани за успех пројекта „Београд на води“, што доказује њихову умешаност у власничку структуру БWЦИ-а. У међувремену је „Београд на води“ постао начин легалног подмићивања, јер се они који желе нешто да добију од власти упућују да купе још неизграђени стан у овом насељу које постоји тек на папиру и у нечијој машти.

Супротно тврдњама градоначелника Београда Синише Малог земљиште на Савском амфитеатру није изнајмљено друштву „Београд на води“ д.о.о, већ му је поклоњено у трајно власништво!

Чланом 9.5. Уговора од 26. априла 2015. предвиђена је могућност конверзије, односно преласка земљишта датог Уговором о закупу у својину „Београда на води“. Земљиште је, дакле, у тренутку потписивања Уговора било у државној својини и закупцу је бесплатно дато на коришћење, а он исто може без икакве накнаде да присвоји када то буде пожелео.

Да се ради о класичном давању на поклон, по феудалним правилима Средњег века, види се из члана 7.1. Уговора, којим је комплетно земљиште будућег „Београда на води“ у потпуности уступљено предузећу „Београд на води“ д.о.о. (у коме 68 одсто власништва има компанија са сакривеним власницима). Чланом 7.1.7. поменуто предузеће стиче право на коришћење и управљање државним земљиштем, као и на убирање свих прихода од истог, као што су накнаде за изнајмљивање простора за изградњу киосака или билборда, а и паркирање на улицама будућег „Београда на води“ биће наплаћивано у корист приватног предузећа „Београд на води“ д.о.о, а не у корист јавног предузећа „Паркинг сервис“.

Скривени од домаће јавности остали су и други поклони учињени БWЦИ-у непознатих власника, који су наведени једино у верзији уговора на енглеском језику, посебно у његовим анексима.

Чланом 7.2.1. Уговора на српском језику (доступном јавности) Република Србија се обавезала да као свој неновчани улог у заједничко предузеће „Београд на води“ д.о.о. унесе објекте који се помињу само у Анексу 2Б на енглеском језику. Ради се о зградама познатим под називом „Симпо“ (1.201 м2) и „Искра“ (1.216 м2), које се налазе одмах иза хотела „Бристол“.

Чланом 7.3.српске верзије Уговора предвиђено је право „Београда на води“ д.о.о. да, ако и када хоће, може да изврши реновирање објеката који се само наводе као „Неуложени објекти и Крст са Мале пијаце“. Успут се стидљиво помиње и могућност да приватно предузеће бесплатно користи поменуте објекте, као и да их на коришћење преда трећим лицима!

2 Comments on “ТАЈНА ПРОЈЕКТА „БЕОГРАДА НА ВОДИ“ — Какве везе има Тони Блер?”

 1. Do you feel the pain of acid reflux? Do you feel a fire inside your chest? Are you miserable? Are you ready for the issues to stop? Continue reading to find out how. Keep reading to learn to control acid reflux for good and to end the misery for good.

  You may need to balance out hydrochloric acid amounts in your body if you want to reduce acid reflux and its symptoms. You can do this, for instance, by using sea salt rather than table salt. Sea salt has chloride and minerals that are good for the stomach and prevent acid.

  https://www.viagrasansordonnancefr.com/viagra-sans-ordonnance-lille/

 2. Has your snoring prevented you from getting good sleep for years? If you have not seen a doctor about this issue, you might be experiencing a dangerous and serious form of snoring associated with sleep apnea. If this rings true, then try not worry!. The article below can help.

  If you are unsure whether or not you have sleep apnea, consider setting up an audio or video recorder next to your bed. When you review the recording, watch or listen for choking, gasping or other signs that you are not getting enough air as you sleep. Present your findings to your doctor if you suspect that you do have apnea.

  If you have sleep apnea, try sleeping on your side. If you are a back or stomach sleeper, gravity is working against you all night. Your airway is much more likely to collapse if you are facing straight up or down. Sleeping on your side instead makes it much easier for your body to maintain your airway as you sleep.

  On easy way to help limit your sleep apnea is to stick to regular sleeping hours. When you stick to a sleep schedule that is steady and consistent, you will be more relaxed and sleep much better. Apnea episode frequency will be greatly reduced if you can get plenty of sleep every night.

  People who do not have a partner sleeping with them may not know they suffer from sleep apnea. If you wake up with a dry or sore mouth, wake up out of breath, have morning headaches, insomnia, and/or go to the bathroom frequently during the night, you may have sleep apnea and should talk to a doctor.

  Don’t give up on treatment for sleep apnea after one doesn’t work. There are a variety of treatments for your condition, so finding the right one is sometimes a process of trial and error. The number and severity of your symptoms influence what treatment is correct one for you. Giving multiple treatments a chance ensures you find the one that works the most effectively.

  The first thing to do when you think you are dealing with sleep apnea is to discover if it is really apnea or just advanced snoring. If you have a loved one sleeping with you, this can be done alone at home, but if not you may need to visit a sleep clinic.

  The most important aspect of dealing with sleep apnea is understanding exactly what it is. Unlike simple snoring, it is when a sleeper stop’s breathing for a short period of time while he is sleeping. If your sleep partner tells you that sometimes you stop breathing, there is a good chance you have apnea.

  Minimize your risk from the conditions causing sleep apnea. Some sleep apnea risk factors cannot be changed, like genetic or hereditary reasons. But others, such as weight smoking and drinking, can be controlled.

  Sleep apnea can cause many problems beyond just the inability to get a good night’s sleep. If you let your condition go untreated, it may get worse over time. Getting enough sleep is crucial to your overall level of health, so start using the tips you have read in this article right away to find relief.

  viagrasansordonnancefr.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Loading...