БАКИР ПО КО ЗНА КОЈИ ПУТ ЗАПРЕТИО: Додику циљ да 2018. отцепи РС, неће проћи

Сарајево — Председник РС Милорад Додик, „изрежираним ударом на Уставни суд“, тестира реакције и отклања препреке за референдум о отцепљењу РС, најављеног за 2018.

То тврди члан Председништва Босне и Херцеговине и лидер Странке демократске акције (СДА) Бакир Изетбеговић.

У новогодишњем интервјуу за сарајевски портал Клиx.ба, Изетбеговић је, на питање хоће ли пристати на измене Закона о Уставном суду БиХ, одговорио одрично.

„Не само да нећемо пристати, већ СДА то неће дозволити. Уставни суд БиХ је витални и неодвојиви део укупног Дејтонског уставног аранжмана, централни стуб правног поретка државе. Уставни суд осигурава заштиту суверенитета и територијалног интегритета БиХ, и једини је механизам за отклањање блокада у систему одлучивања и решавања уставно-правних спорова унутар БиХ“, рекао је Изетбеговић.

Он тврди да „није нимало случајно што Милорад Додик покушава да изрежира удар на Уставни суд одмах након одржавања антиуставног референдума“.

„Оно што је циљ јесте тестирање реакција и отклањање препрека реализације Декларације о самосталној РС, усвојене на сабору СНСД-а у априлу 2015. којом се за 2018. најављује расписивање референдума о отцепљењу овог ентитета од Босне и Херцеговине. То је опција која неће, не може и не сме проћи“, рекао је Изетбеговић.

Он је казао да су „надлежности, начин одлучивања и састав Уставног суда уставне категорије које се могу мењати само изменом Устава БиХ“ и додао да су „под оваквим условима такве промене неприхватљиве“.

На констатацију новинара да га је Додик назвао „драматичним политичким губитником“, а СДА и њену политику „маргиналном у РС-у“, Изетбеговић је рекао да „у психологији постоји такозвани одбрамбени механизам пројекције, у склопу којег особа своје перципиране мане приписује другима“.

„У политици се то често ради свесно, а Милорад Додик је школски пример. Њему је свакако циљ да БиХ држи у застоју, а Бошњаке у РС у статусу грађана другог реда и маргиналних фактора. СДА је велика препрека таквој политици, а тренутно не видим драматичнију губитничку причу у босанскохерцеговачкој политици од Додикове, мада многима изгледа да није тако“, навео је Изетбеговић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Loading...