ПУТИН ЈЕ ПРОБУДИО РУСКОГ МЕДВЕДА НИКАДА ЈАЧЕГ: Путинов утицај је све већи

Утицајни британски лист Financial Times објавио је да Владимир Путин 2016-ту може сматрати својом успешном, срећном и напросто чудесном годином.

Ову процену додатно је разјаснио овако: „Путин мора признати да је 2016-та за њега била annus mirabilis. У њој је успео да измени позицију Русије у свету. Пре ње је Русија била изолована и изнемогла под западним санкцијама. А сада – након Брегзита , миграционе кризе, уздизања десних популиста у Европи, Асадове победе у Сирији и Трамповог избора за председника САД – Русија изгледа као утицајна сила. Јер, то су све догађаји чије последице иду Москви на руку“.

Британски лист посебно указује: „Сада се већ Путину жале на Запад, као што је то пре нешто више од месец и по учинио председник Филипина Родриго Дутерте.“

Британски лист – на истој линији – још додаје:

„Путин је успео да свој утицај прошири далеко изван публике која је традиционално била на његовој страни. Њега сада слушају не само радикално и антиамерички расположени лидери, него и они који покушавају да у својој земљи граде демократско друштво“.

Financial Times наставља у овом стилу: „Путин је постао пионир новог начина владања који је по вољи владајућих елита земаља у развоју. Шеф Кремља ту мешавину назива постмоденистичким ауторитаризмом са интензивним национализмом суверене демократије . Он тежи да је прошири на што је могуће већи број земаља“.

Наравно, Британци не би били Британци – кад не би имали бар једно „али“.

У случају Русије и Путина изложили су га овако: „Тешко да ће Путинов режим дуго постојати. Економија Русије тапка у стагнацији и зависи од цене нате и зато није у стању да привуче инвестиције потребне за развој технологија… Путинове нове присталице брже ће се уверити дда је његов режим губитнички него његови стари поклоници“.

 

Извор: Факти