БИЋЕ ГУСТО — НАТО ЗАПРЕТИО ДОДИКУ: Писмом команданта Жизел Вилс забрањено учешће Трећег пука у прослави Дана Српске!

Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је вечерас да најновија одлука Министарства одбране БиХ да не дозволи да било ко од припадника Оружаних снага БиХ учествује у програму обележавања Дана РС потврђује чињеницу да ово нису Оружане снаге БиХ, већ НАТО-а.

– Ако овде командује НАТО, а да нисмо чланица НАТО-а, онда то говори колико се игноришу правни прописи- рекао је Додик вечерас новинарима у Бањалуци.

Он је поновио да је уверен да ће припадници Трећег пешадијског Република Српска пука бити на Тргу Крајине и да им то нико не може забранити, пренела је Фена.

Такође је рекао да Министарство одбране БиХ и није врховни командант ОС БиХ, па самим тим не може ни забранити.

Министарство одбране БиХ донело је претходно одлуку да нико из ОС БиХ не сме да учествује на прослави Дана РС, а таква одлука је донета након што је председавајући Председништва БиХ Младен Иванић упутио захтев, у складу са законом, да се приликом његовог појављивања на прослави Дана Републике ангажује почасна јединица Оружаних снага БиХ у којој је и војни оркестар.

Захтев је одбијен након писма команданта НАТО штаба у БиХ Жизел Вилц, која је навела да било какво учешће припадника ОС БиХ на обележавања Дана РС представља кршење Закона о одбрани.

Тим поводом, председавајући Председништва БиХ Младен Иванић рекао је вечерас да нема информацију о овој одлуци Министарства одбране БиХ.

– Понављам, припадници Трећег пешадијског (РС) пука Оружаних снага БиХ присуствоваће манифестацији, ја сам то решење нашао, а какво је, видећете ових дана- рекао је Иванић у изјави новинарима у Бањалуци.

 

Извор: Танјуг / Информер