ВИКИЛИКС ПОВЕЋАО НАГРАДУ: 30.000 долара ономе ко раскринка Обамину администрацију!

„Викиликс“ је повећао награду и понудио 30.000 долара ономе ко достави податке о нестанку, односно уништавању докумената у администрацији одлазећег америчког председника Барака Обаме.

„Викиликс“ је претходно нудио 20.000 долара за информацију о томе ко је уништио податке о електронској преписци бившег кандидата за америчког предсједника из редова Демократске странке Хилари Клинтон.

– Захваљујући донатору који се јавио, повећали смо награду за откривање представника Обамине администрације који је уништавао информације – наводи се у саопштењу те међународне непрофитне организације, објављеном на њеном „Твитеру“.

Некадашњи државни секретар САД Хилари Клинтон имала је приватни имејл сервер у подруму своје куће који није користила само за личну кореспонденцију, него и за службене потребе као шеф америчке дипломатије.

Таква пракса није строго забрањена и омогућавала је брзу реакцију у случају дипломатске кризе.

Међутим, проблем је у томе што је Клинтонова искључиво користила приватни имејл сервер, а не онај Стејт департмента, који је безбеднији и мање рањив за нападе хакера.

ФБИ је после истраге саопштио да је Клинтонова била „крајње немарна у баратању државним тајнама“, али није подигао оптужницу.

Обамина администрација и америчке обавештајне службе оптужују Русију и руске хакере да су се мешали у изборе у САД, што Москва демантује.

 

Извор: Vestionline

Loading...