ПЕНТАГОН У СТРАХУ: Русија лансирала тајно оружје у свемир

Kремљ наводи да су њихови нови сателити само за потребе комуникације, мада они личе на прототипе оружја.

На Божић 2013. године, са руског федералног космодрома Плесетск, 750 километара северно од Москве, лансирана је ракета. У питању је била ненаоружана верзија нуклеарног пројектила Рокот из времена Хладног рата који је лансиран у ниску орбиту. На око 120 километара изнад површине Земље, нос Рокота се отворио и терет се просуо. Ракета је носила са собом комуникационе сателите Родник, навели су руски званичници.

Обично се шаљу по три Родник сателита, али Москва је навела да су се у божићном Рокоту налазила четири сателита. Ово непоклапање је било чудно, а постало је и још чудније.

Родник сателити, као и многе орбиталне летелице, немају моторе и не могу да се крећу самостално. Управо зато су се аматерски посматрачи на земљи шокирали када су видели да је четврти сателит имао свој погон.

Шта год да је то било, то није био комуникациони сателит.

У наредних годину и по дана, Русија је лансирала још две мистериозне летелице, такође их маскирајући у оквиру лансирања комуникационих сателита.

Нико ван руске владе и можда Пентагона, није тачно знао чему служе ове летелице. Међутим, јасно је шта би ови сателити могли да ураде и да би могли да се приближе другим сателитима.

Уколико би могли сувише да се приближе, они би могли да покупе информације са других сателита, па чак и да их униште.

Другим речима, сателит по имену Kосмос-2491 би могао да буде свемирско оружје какво ниједна друга нација не поседује. Руси би на тај начин могли да узнемире равнотежу моћи, пошто данас многе власти, војска и научници зависе од сателита за комуникације, извиђање и навигацију.

„Ми више немамо предност у свемиру“, рекао је генерал америчког Ваздухопловства, Вилијам Шелтон, на конгресу у марту 2014. године.

Сателиту Kосмос-2491 се придружио још један по имену Kосмос-2499, 23. маја 2014. године. Затим се појавио још један 31. марта 2015. године, по имену Kосмос-2504, тако да сада у свемиру постоје чак три оваква сателита.

Ова три мистериозна сателита би могла бити употребљена за приближавање другим сателитима.

Војска САД је посматрала све те маневре пажљиво, као што то чини са свим свемирским објектима, објаснио је капетан Николас Меркјурио, портпарол Ваздухопловства.

Међутим, Пентагон неће рећи чему, по њену, ови сателити служе. Наравно, то неће објаснити ни Kремљ. Шеф Руске федералне свемирске агенције, Олег Остапенко, дао је кратку изјаву у децембру у којој је навео да ови мистериозни сателити имају искључиво мирољубиву сврху.

Ипак, Остапенко није детаљисао која је права сврха ових летелица. Од тада, Москва није ништа говорила о сателитима.

Међународна група свемирских аматера је због недостатка званичног коментара преузела на себе решавање мистерије о три сателита. На лето 2014. године, руски радио ентузијаста Дмитриј Пашков је детектовао сигнале који су наводно потекли од сателита Kосмос-2499.

Његов колега из Холандије, Цес Баса, покупио је сличне сигнале са других мистериозних сателита и закључио да постоји сличност између сателита Kосмос-2504 и сателита Kосмос-2491 и 2499.

Свемирска њушкала је ујединио Анатолиј Зак, руски новинар који себе сматра „свемирским историчарем“. Он сада живи у САД и скупља све могуће чињенице о сателиту Kосмос-2491.

Kомбиновањем доказа, Зак је закључио да су ове летелице сличног облика и величине и да су највероватније оружја. „Могу се опремити ласерима или експлозивима, а уколико се нађу близу војних сателита, могли би да их оштете или униште“, навео је Зак.

Чак и ако нису наоружани, ови сателити би могли бити прототипи за нешто веће, додао је Зак. „Ако се обрати пажња на свемирску технологију, све је почињало с мањим и јефтинијим сателитима, а затим се технологија развијала“.

Уколико су ови сателити заиста оружје, сигурно је да нису једини у Земљиној орбити. САД, Шведска, Јапан и Kина су такође тестирали маневришуће сателите који који су могли да раде сличне ствари као и нови руски сателити. Таква технологија може да се користи у много агресивније сврхе.

Ваздухопловство САД је лансирало два слична сателита у јулу 2014. године. Једина разлика је што су америчке летелице лансиране 30 пута већу висину него руске. Много је теже послати сателите у вишу орбиту.

Висока орбита омогућава сателитима да шпијунирају орбиталну инфраструктуру других држава, односно они могу да мотре друге летелице које би потенцијално могле да постану оружје.

Русија је заправо лансирањем ових сателита покушала да сустигне САД, које су лансирале свој први убилачки сателит 1962. године.

Међутим, из америчког угла се чини да је овакав потез Москве ипак провокативан јер се плаше да би нека друга држава могла да превазиђе њихово вођство.

Амерички шпијунски сателити на копну и мору подржавају витална научна истраживања и преносе радио поруке и сигнале дроновима и војницима преко ГПС-а. Од укупно око 1.200 активних сателита, скоро половина њих су амерички, док Русија и Kина поседују око 10% орбиталне опреме.

Међутим, иронија је у томе што је самим тим Америка и рањивија у свемиру пошто има више сателита. Они имају шансе да одрже своје сателите само ако спрече развој антисателитског оружја.

Ипак, без обзира на то, многе државе улажу све више у војну опрему у свемиру, као и у антисателитске системе. Kина је 2007. године разљутила многе светске владе када је разнела један од својих нефункционалних сателита ракетом, угрожавајући остале активне свемирске летелице.

У сваком случају, овај потез Русије је натерао војску САД да гледа у небо и размишља о томе чему служе ови сателити и како да их се реше.

 

Извор:  Webtribune.rs