РУСКИ МЕДИЈИ: „Ако Додик отцепи Српску од БиХ, избиће рат у региону и сукоб Русије и Запада“

„Ако би дошло до реализације плана Милорада Додика о изласку Српске из састава БиХ, то би могло да доведе до рата у региону и јачања конфронтације Русије и Запада“, оцдењује московски Комерсант.

Лист подсећа да је Додик изјавио да је босанским Србима боље да створе јединствену државу са Србијом и српским територијама на Косову, којима би се потом припојила и Црна Гора и додаје да је Додик и раније давао сличне изјаве, али да је сада први пут „тако отворено формулисао идеју ‘велике Србије'“.

Комерсант пише да је „сензационалну изјаву“ Додик дао уочи Дана Републике Српске, који међународна заједница сматра незаконитим, а Хрвати и муслимани дискриминационим.

Муслимани, који чине већину становништва у БиХ, као и представници међународне заједнице, страхују да је после септембарског референдума Додик кренуо путем изласка Српске из састава БиХ. Његова изјава уочи празника само је потврдила те бојазни, додаје дневник.

Комерсант оцењује да настала ситуација изазива скоро неизбежно заоштравање конфликта лидера Српске са међународном заједницом.

Лист пише да дипломатски извори у БиХ као најреалинују опцију виде изолацију Додика и увођење санкција Српској, а у случају да до тога дође, оцењује дневник, у конфронтацију између Запада и Додика могу бити увучени и Србија и Русија, на чију подршку Додик рачуна.

– Премијер Србије Александар Вучић је избегао да присуствује Дану Републике Српске, ограничивши се на честитке, а уочи септембарског референдума јасно је ставио до знања: Београд не подржава његово одржавање, мада и не намерава да се меша у одлуке босанске браће – пише Комерсант.

Дневник наводи да ни Москва не жури да подржи Додика, јер се после његовог септембарског сусрета са председником Владимиром Путином, Кремљ огласио само кратким саопштењем у којем нема ни речи о референдуму, ни о подршци.

– У супротном случају, Русија не само да би добила нови повод за свађу са Западом, већ би и заузела још јачу просрпску позицију него сама Србија – закључује дневник.

 

Извор: Vestionline