АМЕРИ ПОБЕСНЕЛИ: Руски авиони у Сирији иду право на нас, ми се склањамо!

Амерички борбени пилоти све чешће на небу изнад Сирије долазе у блиске контакте са руским авионима, који не показују жељу да се први помере са путање, па амерички ловци мењају своје коридоре, тврде војни функционери САД.

„Вол стрит џурнал“ тврди да се „опасни инциденти“ над Сиријом настављају, упркос Меморандуму о безбедности летова, потписаном прошле године, због чега амерички пилоти оптужују руске колеге да „не познају правила безбедног маневрисања или су неспособни, а можда једноставно не желе да их поштују“.

– Они се врло ретко повлаче у страну. Зато их пропуштамо. Не знамо виде ли нас или не, али ми не желимо да ударе у некога од нас – тврди генерал америчке ратне авијације Чарлс Коркоран.

Због руског „нарушавања безбедности, како се наводи, страхује и команда америчке ратне авијације, сматрајући да би инциденти могли изазвати нови талас напетости између Москве и Вашингтона.

Прошлог октобра, Пентагон је саопштио да је дошло до опасног приближавања руског и америчког авиона на небу изнад Сирије, додајући да ипак није реч о злонамерном инциденту.

Руско Министарство одбране навело је тада да је правила безбедног летења нарушио амерички летећи радар „Е-3 авакс“, који се нашао на одстојању мањем од 500 метара од руског ловца „Су-35“.

Због тога се Пентагон извинио команди руске ратне авијације.

 

Извор: Vestionline