ДРМА СЕ ВЛАДАЈУЋА КОАЛИЦИЈА — ДАЧИЋ О ИЗБОРИМА: Бољи сам кандидат од Томе Николића

Односи СПС и СНС никад нису били бољи, рекао је министар спољних послова Ивица Дачић, који је рекао да би био бољи кандидат за председника од Томислава Николића.

На питање да ли мисли да некад својом оштром реториком штети углед државе, Дачић је затражио да му се наведе пример једне такве изјаве.

– Чиме штетим? Што браним државу? Наведите ми једну. Данском дипломати? Па када они признају Гренланд и Фарска острва онда смо и ми спремни да чујемо шта каже дански дипломата. А дотле нека ћути и нека гледа своја посла. Јер нема право да нам дели лекције. Шта ви мислите, како се брани држава? Па Kамерон је сваки пут кад је ишао у Брисел рекао да иде да брани Лондон од Брисела. Трамп је био веома дипломата кад је био у предизборној кампањи, јесте. Па је л победио на изборима. О чему ви причате? Шта ви хоћете од наше политике – наглашава министар и додаје да је наша политика веома балансирана и “свакоме по заслузи”.

На питање да ли то ради због могуће кампање, Дачић негира речима да није ни кандидат за председника.

– Зашто бих то радио кад се нисам још ни кандидовао. Ја сам министар спољних послова Републике Србије, нисам ја шеф експозитуре ЕУ. У томе је разлика. Нисам ни хонорарни сарадник или професионално ангажован руски шпијун нити имам било какве везе са америчком администрацијом, нико ме не занима, занима ме само Србија. Ја не знам како ви другачије мислите, ако ми сад треба да кажемо Македонцима и Црногорцима слободно ви гласајте против нас никакав проблем није, мислите да је то добра политика, ја не мислим – нагласио је он.

Дачић је објаснио и зашто је “заћутао” на тему да ли ће бити кандидат на председничким изборима, пошто је раније најављивао да ће 2017. ући у трку.

– Зашто сам заћутао, нисам заћутао, просто приступам овој теми веома одговорно. Владајућа коалиција мора одговорно да приступи овој теми јер је 21:21 за све нас који смо у владајућој коалицији кандидат владајуће коалиције, заједнички, добије изборе. Није сада више битно ко је кандидат, ако постоји заједништво онда за будућност те коалиције наравно су битни резултати председничких избора. Зато је наш став да ми, ми ћемо учествовати на изборима имати свог кандидата али ако је Александар Вучић заинтересован да о томе разговарамо ми смо спремни да разговарамо о заједничком председничком кандидату који ће добити изборе – рекао је лидер СПС.

Он такође каже и да би био бољи кандидат од Томислава Николића, али и да се није сам предложио Александру Вучићу.

– Зашто бих се ја предлагао, ја говорим о томе који су, па нисмо уопште разговарали о томе, само говорим о резултатима, ја сам председник странке која се још није договорила о томе хоће ли имати заједничког кандидата, у овом тренутку ја могу да разговарам кад се Вучић вратии из Индије, сешће, разговараће наши партијски органи. Ми смо заједно, према томе тај наш однос Вучић-Дачић, СНС-СПС и наши коалициони партнери гарантује победу Вучића у првом кругу. Мислим да је то за политичку стабилност Србије веома знајачно – поручио је Дачић.

Ипак, многи кажу да ће Дачић изгубити страначки идентитет ако не буде странка имала свог кандидата, а опет можда ће он изгубити место у влади ако не подржи кандидата СНС.

– Ми говоримо о зајендичком кандидату. Шта је заједнички кандидат. То је заједнички политички план, то је заједничко учешће у кампањи , то је заједничко планирање свега онога што ће се дешавати у наредне четири године. Kако у томе можете да изгубите неки идентитет? Ако постоји државни интерес и постоји договор између свих нас не можете у томе изгубити страначки идентитет. Друго је питање да ми сад дођемо и подржимо некога, ми бимо изгубили страначки идентитет када бисмо подржали Вука Јеремића или Сашу Јанковића, какве ми имамо везе са њима – рекао је он.

Дачић додаје и да је однос СПС и СНС никад бољи

– Најважнији су односи Вучић-Дачић, Вучић+Дачић=победа у првом кругу. Био сам довољно јасан – закључио је Дачић.

 

Извор: Б92

Loading...