ФАСЦИНАНТНО: Погледајте како ће изгледати када С-300 буде БРАНИО НЕБО СРБИЈЕ! (ВИДЕО)

Како смо ексклузивно сазнали државни врх Србије са Белорусијом договара испоруку једног од најмоћнијих ракетних система на свету С-300.
Овај систем је некада Белорусија добила од Русија, а сада би требало да се нађе међу редовима наше опреме. Сагласност коју је Белорусија затражила од Русије је одобрена

Шта је заправо С-300?

Руски ракетни систем С-300 постао је веома познат на самом почетку 90-их година прошлог века. Управо тада је овај комплекс почео да се приказује у различитим салонима оружја, а о његовим могућностима се појавила маса публикација. Одлука у вези са стварањем С-300 донета је због тога што се у САД 70-их година појавило ново нападачко оружје – крилате ракете.

Због парирања овој претњи било је потребно израдити принципијелно нови ракетни систем, што је и било учињено. Резултат је да С-300 аутоматски одређује параметре трајекторије кретања ваздушног објекта (удаљеност, брзину, висину, смер), припадност држави – „свој-туђи“, тип и степен опасности, услове пуцања и обезбеђује оптимални распоред ваздушних објеката по ватреним дивизионима ради њиховог гађања.

С-300 може да гађа циљеве који лете из било ког правца. Растојање на којем комплекс делује износи до 150 км, минимална висина гађања циља је 10 м, максимална – је практично плафон примене борбених авиона. ЗРК С-300 има кратко време реакције, висок степен аутоматизације процеса борбеног рада и велики капациет производње ватре. Комплекс истовремено може да погађа шест циљева с навођењем по две ракете на сваки од њих. Важна карактеристика С-300 састоји се и у томе што се ракете на даљинско управљање испоручују, транспортују и садрже на борбеном дежурству у транспортним контејнерима за пуштање у погон и у току 10 година експлоатације нису им потребне било какве провере и регулисање. Непосредно из њих врши се и пуштање ракета према циљевима.

Овај комплекс, у стању је да врло ефикасно брани објекте и војску од било каквих средстава за нападе из ваздуха. Савремени руски ракетни комплекси С-300 стварају базу за изградњу ешалона одбране, за чије савладавање ће противник морати да плати огроман цех – неприхватљиве губитке авиона и ракета, које учествују у нападу.

Намене и карактеристике

– Први ракетни ПВО систем средњег домета С-300 намењен је за одбрану важних административних, индустријских и војних објеката од напада из ваздуха авионима стратешке и тактичке авијације, као и крстарећим и аеробалистичким ракетама. Овај систем постао је основа противавионских ракетних јединица противваздушне одбране СССР-а од 1975. године

– Суштинска карактеристика система је вишеканалност која омогућава истовремено гађање неколико циљева (што је од посебног значаја код одбијања масовних напада непријатељске авијације и крстарећих ракета), као и високи степен мобилности

– Нови противавионски ракетни систем могао је за највише 5 минута заузети положај за дејство или се развити на новој позицији за деловање директно из маршевског поретка

– С-300 може да гађа циљеве који лете из било ког правца. Растојање на којем комплекс делује износи до 150 км, минимална висина гађања циља је 10 м, максимална – је практично плафон примене борбених авиона.

 

 

Извор: Србија Данас