ЧУРКИН УНИШТИО САМАНТУ: Вербални окршај Руса и Амера у Уједињеним нацијама!

Руски амбасадор при УН Виталиј Чуркин узвратио је америчкој амбасадорки Саманти Пауер да само сваљује кривицу америчких грешака на друге јер је тако лакше. Њихов сукоб само је показао колико се заоштравају односи две силе као и на подељеност унутар УН.

Амерички амбасадор при Уједињеним нацијама Саманта Пауер критиковала је Русију на седници Савета безбедности УН због окупације и припајања делова Украјине и, како је рекла, вршење “немилосрдних војних напада” у Сирији, преноси АП.

Руски амбасадор при УН Виталиј Чуркин узвратио је оптужујући администрацију одлазећег председника Барака Обаме да “очајнички” тражи “кривца” за своје неуспехе у Ираку, Сирији и Либији.

Жестока и огорчена размена речи догодила се на седници Савета безбедности УН након што је нови генерални секретар Антонио Гутереш изјавио да су његови приоритети спречавање сукоба и очување мира.

Сукоб Саманте Пауер и Виталија Чуркина показује велику подељеност УН и тешкоће са којима се Гутерес суочава, али показује и лоше стање америчко – руских односа, који су најгори од времена “Хладног рата”, констатује АП.

 

Извор: Телеграф / Vestionline