ВАЛЕНТИН ИНЦКО СЕ ВАДИ: Поређење РС и НДХ није била моја основна порука

Сарајево — Високи представник међународне заједнице у БиХ Валентин Инцко огласио се након неколико дана критика пошто је РС упоредио са НДХ.

Он тврди да то није била његова основна порука.

“У мојој изјави није било поређења 9. јануара с даном оснивања НДХ, већ да се прекине с реториком окренутом ка поделама и да политичари коначно постигну договор о датумима које ова земља и њени грађани могу обележавати тако да се на једнак начин обухвате сви сегменти друштва”, рекао је Инцко за сарајевски Аваз.

Инцко који је, коментаришући обележавање 9. Јануара у Бањалуци, рекао да би тако неком могло да падне на памет да обележава 10. април, дан када је основана НДХ, објашњава да су тога дана у Бањалуци била искључена два конститутивна народа, Бошњаци и Хрвати.

Подсећа да је Уставни суд, какко каже, поврх тога три пута донео одлуку о том датуму.

“Као и у свакој држави, тако су и у БиХ одлуке Уставног суда коначне и обвезујуће, без обзира на то свидало се то нама или не”, казао је Инцко.

Празници су, објашњава Инцко, најлепша породична окупљања која сви чланови породице могу славити и у којима сви могу учествовати и она најдуже остају у сећању, пренела је Фена.

 

Извор: Танјуг / Б92