ТРАМП: НАТО је застарела организација, политика Ангеле према мигрантима је катастрофа

НОВИ АМЕРИЧКИ ПРЕДСЕДНИК НАЈАВЉУЈЕ ОЗБИЉНО ТУМБАЊЕ У СВОЈОЈ ЗЕМЉИ И НА ЗАПАДУ

НОВОИЗАБРАНИ председник САД – Доналд Трамп – ући ће у америчку и светску историју чак и ако ништа крупно не уради док је у Белој кући. Он је први отворио нека велика и важна питања и сигурно ће бар покушати да их реши, уз тумбање Запада које ће то подразумевати.

У интервјуу немачком листу Bild и британском Times, будући амерички лидер је рекао да НАТО заиста има проблем, али да је тај проблем у њему самом јер је – застарела организација. Додатно је објаснио своју позицију:

„Већ одавно говорим да НАТО има проблем. Он је застарео јер је пројектован пре много година. А као друго: земље чланице алијансе на плаћају оно што су дужне да плаћају. Плаћа Велика Британија. Заправо, само пет земаља плаћа оно што мора. Пет, а то је мало јер су у алијанси 22.”

Трамп је истим листовима открио да је за нови нуклеарни договор са Русијом. А о антируским санкцијама је рекао:

„Земље Запада су увеле санкције Русији. Хајде да видимо можемо ли сви заједно да закључимо неке добре аранжмане са Русијом. Сматрам да би било добро почети да значајним смањивањем нуклеарних арсенала”.

Поводом санкција је још додао, фактички нудећи трампу – укидање санкција за даље разоружавање: „Сада Русија веома страда од санкција, али ја мислим да све може бити тако да многи људи буду у добитку”.

Трамп је нагласио да верује Владимиру Путину и Ангели Меркел, али да не за – колико ће се то поверење још одржати:

„Верујем им обома, али можда то неће трајати дуго”.

Обамин наследник у Белој кући није крио да миграциону политику Меркелове сматра „катастрофалном грешком”: „Веома уважавам Меркелову, али сматрам великом несрећом оно што се догодило: Не бих да се нађем у сличној ситуацији”.

О њој је рекао и ово: „Никада се нисмо срели. Имам осећај да је она истакнути руководилац, али заиста мислим да је направила катастрофалну грешку када је нелегалним мигрантима дозволила да уђу у њену земљу. Нико не зна одакле они долазе. Мислим да је направила катастрофалну, веома озбиљну грешку”.

Loading...