ПОРТПАРОЛ КРЕМЉА: Москва не разуме „хистеричну русофобију“ Бајдена!

Кремљ је одбацио као нетачну изјаву одлазећег потпредседника САД Џоа Бајдена, који је оптужио Русију да застрашује друге земље.

Како јавља Тас, портпарол Кремља Дмитриј Песков рекао је на конференцији за новинаре да Москва заиста није разумела „хистеричну русофобију“ која је споља наметнута земљама у оклини Русије.

„Русија је увек показивала апсолутно неразумевање према хистеричној емотивној русофобичној позадини која је често споља наметнута земљама у нашем окружењу, као што су земље у Балтику или земље источне Европе“, додао је Песков.

Додао је и да је Русија заинтересована за добре односе са тим земљама и да не разуме када се препуштају „хистеричним русофобичним осећањима, које неко споља веома негује“.

„Русија никада није застрашивала никога и никад није учествовала у интервенцији у некој другој земљи, као што никада није уништавала државе. Напротив, активно учествује у борби против тероризма како би се државе сачувале и очувале многе области од могућих последица“, додао је Песков.

Коментаришући изјаву одлазећег председника САД Барака Обаме да је рекао руском председнику Владимиру Путину да је спреман да настави са нуклеарним разоружавањем, али да Русија није желела да преговара, Песков је казао да је Русија увек фаворизовала пропорционалан и фер процес.

„Нуклеарно разоружавање не може да буде диспропорционално, као што не може и не треба да доведе до кршења нуклеарне једнакости која је од кључне важности за осигуравање глобалне стабилности и безбедности“, рекао је Песков.

 

Извор: Танјуг / РТС