ГОРБАЧОВ ЗАБРИНУТ: Свет као да се спрема за рат!

Последњи лидер СССР-a Михаил Горбачов оцењује да је највећи од „бројних проблема које свет има“ милитаризација политике и нова трка у наоружању. Сматра да су креатори светске политике збуњени и позива Савет безбедност УН да усвоји резолуцију у којој ће писати да је „нуклеарни рат неприхватљив и да се никада не сме започети“.

Горбачов у свом коментару у магазину Тајм истиче да политичари и војни лидери звуче све ратоборније, а одбрамбене доктрине све опасније.

„Аналитичари и ТВ личности се придружују том ратоборном хору. Све изгледа као да се свет припрема за рат“, пише Горбачов.

Некадашњи председник СССР-а упозорава на то да је највећи проблем данашњице милитаризација политике и нова трка у наоружању. „Заустављање те трке и промена политике мора бити приоритет светске политике“, поручује Горбачов.

Наводи се да човек који је водио Совјетски Савез од 1985. године до његовог распада 1991. каже да проблем који је изнео захтева најхитније решавање и упозорава на то да је тренутак за деловање већ стигао, јер су се борбене снаге НАТО-а и Русија толико приближиле једна другој, као да су „сигурне мете“.

„Уместо тероризма као приоритета, фокус би требало да буде на спречавању рата, на обустављању трке наоружањем и смањивању арсенала“, поручује Горбачов.

Горбачов подсећа на то да су се на самиту у новембру 1985. године у Женеви руководства САД и тадашњег СССР-а сагласила да у нуклеарном рату нема победника и да он никада не сме да започне.

Зато Горбачов у својем ауторском тексту позива Савет безбедности УН да усвоји резолуцију у којој ће писати да је „нуклеарни рат неприхватљив и да не сме никада да започне“.

„Људи који би требало да прогурају ту резолуцију су (председник САД) Доналд Трамп и (председник Русије) Владимир Путин, који заједно контролишу више од 90 одсто светског нуклеарног наоружања“, сматра Горбачов.

 

Извор: РТС / Танјуг

Loading...