ЗЕМАН ПОДРЖАО ТРАМПА: Чешка и САД коначно савезници!

Председник Чешке Милош Земан је поздравио уредбу којом је председник САД Доналд Трамп привремено забранио избеглицама улазак на америчку територију, а ратним избеглицама из Сирије трајно, поручивши америчком председнику да „Чешка коначно у САД има савезника“.

– Председник САД штити своју земљу, стало му је до безбедности грађана и ради управо оно што не чине елите у ЕУ. Председник Земан већ дуго изражава противљење примању муслиманских избеглица. Безбедност грађана Чешке је приоритет. У САД имамо савезника – пренео је на Твитеру Земанов портпарол Јиржи Овчачек став чешког председника.

Земан је ове недеље, током обиласка западне Чешке, изјавио да му је Трамп симпатичан управо зато што „не подноси илегалне мигранте, исламске терористе и новинаре“.

– Први кораци и први дани америчког председника указују на то да ће испунити оно што је обећао пре избора. То је добро, политичари треба да испуњавају своја обећања – рекао је Земан уочи викенда, током обиласка Плзенског региона, додавши да ће Трамп бити добар амерички председник ако са свим оним што је обећао изађе на крај.

Земан од почетка мигрантске кризе жестоко критикује ЕУ јер није зауставила избеглице са Блиског истока и из Африке на својим спољним границама и подржава чешке екстремисте из покрета „Блок против ислама“, који не желе да Чешка прими муслиманске избеглице јер оне, наводно, нису у стању да се интегришу у европско друштво.

 

Извор: Vestionline / Танјуг

Loading...