МЕРКЕЛОВА ОПЕТ КРИТИКУЈЕ ТРАМПА: Терористи и избеглице нису исто

Немачка канцеларка Ангела Меркел изјавила је данас да глобална борба против тероризма не оправдава стављање одређених група људи под сумњу, истакавши да уредба америчког председника Доналда Трампа о ограничењу улазака у САД вређа дух међународне сарадње.

– Неопходна и одлучна борба против тероризма ни на који начин не оправдава стављање појединих људи под општу сумњу, у овом случају људи муслиманске вере или одређеног порекла – рекла је Меркел на конференцији за новинаре у Берлину, преноси Ројтерс.

Немачка канцеларка је оценила да је такав потез противан основним принципима пружања међународне помоћи избеглицама и међународне сарадње.

– Моја канцеларија и Министарство спољних послова учиниће све што могу, посебно за угрожене људе са двојним држављанством, да разјасне правне последице и енергично заступају њихове законске интересе – истакла је Меркел.

Она је додала да су о свему томе у току блиске консултације са европским партнерима.

Трамп је у петак потписао извршну уредбу којом се привремено обуставља прилив избеглица у САД и забрањује улазак држављанима шест земаља с већинским муслиманским становништвом, а за грађане Сирије – на неодређено време, како би се појачала безбедност земље пред терористичком претњом.

 

Извор: Блиц / Vestionline

Loading...