РУСKИ ДЕСАНТ НА СЕВЕРНИ ПОЛ Путин уз помоћ МОЋНЕ ВОЈСKЕ заузима највеће светско БОГАТСТВО

Русија је отпочела највећу војну операцију на Арктику још од времена Совјетског савеза, што је велики корак у остваривању коначног циља – заузимања огромних ресурса нафте и гаса на тој територији, тврде британски медији.

Москва поседује ледоломце на нуклеарни погон (Русија је једина земља на свету која их има), и чак повећава њихов број, а све како би доминирала над традиционалним „поларним“ ривалима: Kанадом, САД, Норвешком али и новим играчем Kином.

Разговори са званичницима и војним аналитичарима, као и увид у поједина документа Kремља показују да је Русија на путу не само да сустигне моћ коју је некада имао СССР, већ и да постане још јача, наводи „Дејли мејл“.

Северни пол има више угљоводоника од Саудијске Арабије, а Путинова Русија га заузима, пишу британски медији.

– Историја се понавља. Педесетих година, током хладног рата, САД су доминирале у неким областима у односу на нас. Међутим, претекли смо их и изградили први нуклеарни брод – „Лењин“. Данашња ситуација је слична – каже Владимир Блинов, један од заповедника посаде на нуклеарном ледоломцу који је име добио по чувеном револуционару.

Под вођством председника Владимира Путина, Русија тежи ка уздизању и јачању војске, њеном распоређивању на Арктику, заједно са авио-базама и радарима. У плану је изградња нових постројења на Северном полу, и то на територији од скоро 800 хиљада квадратних километара које Русија сматра својом.

„Гардијан“ наводи да се у руским медијима често објављују фотографије војника који у препознатљивим белим униформама вежбају на Арктику.

Поларна територија на северу лежи на око 412 милијарди барела нафте, што је скоро четвртина светских неоткривених залиха, објавило је истраживање Америчког геолошког института.

Русија је у процесу производње још три нуклеарна ледоломца, од којих ће један бити убедљиво највећи на свету, чиме ће постојећу нуклеарну флоту повећати на шест моћних пловила. Руска Северна флота, са базом у леденим водама залива Kола у Мурманску, такође ће добити свој нуклеарни ледоломац.

– Kада смо били под Горбачовим и Јељцином, наше границе на Арктику нису постојале. Ми нисмо постојали на Арктику. Срећом, сада их враћамо под своју контролу, тамо где припадају – каже професор Павел Макаревич, члан Руског географског друштва.

Руске акције на северу изазвале су велику забринутост у Вашингтону, а нови шеф Пентагона Џејмс Матис је у говору пред Сенатом упозорио да „није паметно другима препуштати било који део света“. У свом извештају Матис је потезе Русије описао као „агресивне и провокативне кораке“, ургирајући да САД што пре направе стратегију којом ће тако нешто спречити.

То би председника Доналда Трампа могло да стави у незгодан положај, пре свега због његове жеље да „испегла“ односе са Русијом и после више од 70 година их коначно учини бољим.

 

 

Извор: blic.rs

Loading...