НЕКА НЕКО ЈАВИ ВУЧИЋУ! — ТРАМП ПОРУЧИО: Распад Европске уније је почео

ВАШИНГТОН – Иако није директно одговорио Доналду Туску, председнику Европског савета који га је упоредио са радикалним исламистима, Доналд Трамп је у више наврата јасно ставио до знања шта мисли о Европској унији.

Председник Америке је после Брегзита, кад је већина Британаца изабрала излазак из ЕУ, јасно поручио да је распад Уније већ почео:

– Распад Европе је почео. Људи широм света су бесни. Бесни су због граница, због људи који им долазе у земљу и преузимају је. Бесни су због многих ствари. Америка је поносна на слободну и независну Велику Британију. Подржавамо је као пријатељи и као народ који дели заједничку историју.

После победе на изборима Трамп је још жешће кренуо на Брисел:

– Ако погледате Европску унију, видећете да је то заправо Немачка – инструмент за Немачку. Ангела Меркел је направила катастрофалну грешку кад је примила толико нелегалних миграната. Вероватно је та прича са ЕУ могла да успе, али избеглице су кап која је прелила чашу. Британија је јако паметна што је одлучила да изађе из ЕУ. Мислим да људи желе свој идентитет и, ако мене питате, мислим да ће и друге земље изаћи из Уније.

Другим речима, Трамп је поручио Европи да цркне, пренео је тада портал Политико. НАТО и Европска унија последњих 60 година били су срце трансатлантске сигурности и робне размене, а ако се може судити по Трамповим изјавама, то је сада ствар прошлости.

– Европска унија се не обазире на САД, а НАТО је застарео – јасно је казао Трамп.

Политико напомиње да је и Трампов план за смиривање тензија с Русијом изразито проблематичан, будући да председник САД већ нуди Путину укидање санкција у случају да Руси смање арсенал нуклеарног оружја. Ту се онда отвара пут за признавање руске анексије Kрима.
ОВАKО ЈЕ ГОВОРИО

– НАТО је застарела организација и неефикасан је против терориста
– Ако Русија подржи рат против ИД, укинућемо санкције
– Британија је паметна што је одлучила да изађе из ЕУ
– Ангела Меркел је направила катастрофалну грешку са избеглицама

ЧОВЕK ОД РЕЧИ Шеф беле куће без милости према службеницима
ПОДЕЛИО ОТKАЗЕ KАО БОМБОНЕ

Трамп је наставио да заводи ред у Вашингтону. Сменио је Сели Јејтс, вршиоца дужности савезног јавног тужиоца, као и в. д. директора америчке Службе за имиграцију и царину (ИЦЕ) Данијела Рагздејла. Сели Јејтс је била висока званичница из администрације Барака Обаме, а наложила је тужиоцима да не подрже Трампов декрет којим се на 90 дана забрањује улазак у САД држављанима Ирака, Ирана, Јемена, Сирије, Судана, Либије и Сомалије. Овај декрет је изазвао масовне протесте и осуде у САД и остатку света. Јејтсову ће заменити Дејна Бенте, који је обећао да ће бранити контроверзну уредбу. Он ће на месту в. д. државног тужиоца остати до коначног именовања Трамповог кандидата за државног тужиоца, сенатора из Алабаме Џефа Сешнс, у америчком систему министра правде.

Тужилац државе Вашингтон Боб Фергусон најавио је да ће тужити Трампа због извршне уредбе о имиграцији. Око сто дипломата је потписало петицију против уредбе. Бела кућа је дипломатама које су потписале протестно писмо поручила да преиспитају свој став и прихвате програм или да оду са позиције.

Професор Теодор Рузвелт Малох
ЕВРО ЋЕ НЕСТАТИ ЗА 18 МЕСЕЦИ

Професор Теодор Рузвелт Малох, главни кандидат Доналда Трампа за амбасадора у ЕУ, изјавио је да би јединствена валута еврозоне „могла да доживи слом“ у наредних 18 месеци. Малох, председник и главни извршни директор компаније „Глобал Фидуциарy Говернанце“ и „Рузвелт групе“, рекао је да би заузео „кратку позицију“ на берзи у трговању с евром, што значи да би се кладио на пад вредности јединствене валуте.
– Једна од ствари које бих урадио у 2017. било би заузимање кратке позиције према евру. Мислим да је то валута која је не само на издисају већ има стварни проблем и могла би да доживи слом у наредних годину до годину и по дана.

 

 

Извор: Курир

Loading...