НЕКА НЕКО ЈАВИ ВУЧИЋУ! — ТРАМП ПОРУЧИО: Распад Европске уније је почео

ВАШИНГТОН – Иако није директно одговорио Доналду Туску, председнику Европског савета који га је упоредио са радикалним исламистима, Доналд Трамп је у више наврата јасно ставио до знања шта мисли о Европској унији.

Председник Америке је после Брегзита, кад је већина Британаца изабрала излазак из ЕУ, јасно поручио да је распад Уније већ почео:

– Распад Европе је почео. Људи широм света су бесни. Бесни су због граница, због људи који им долазе у земљу и преузимају је. Бесни су због многих ствари. Америка је поносна на слободну и независну Велику Британију. Подржавамо је као пријатељи и као народ који дели заједничку историју.

После победе на изборима Трамп је још жешће кренуо на Брисел:

– Ако погледате Европску унију, видећете да је то заправо Немачка – инструмент за Немачку. Ангела Меркел је направила катастрофалну грешку кад је примила толико нелегалних миграната. Вероватно је та прича са ЕУ могла да успе, али избеглице су кап која је прелила чашу. Британија је јако паметна што је одлучила да изађе из ЕУ. Мислим да људи желе свој идентитет и, ако мене питате, мислим да ће и друге земље изаћи из Уније.

Другим речима, Трамп је поручио Европи да цркне, пренео је тада портал Политико. НАТО и Европска унија последњих 60 година били су срце трансатлантске сигурности и робне размене, а ако се може судити по Трамповим изјавама, то је сада ствар прошлости.

– Европска унија се не обазире на САД, а НАТО је застарео – јасно је казао Трамп.

Политико напомиње да је и Трампов план за смиривање тензија с Русијом изразито проблематичан, будући да председник САД већ нуди Путину укидање санкција у случају да Руси смање арсенал нуклеарног оружја. Ту се онда отвара пут за признавање руске анексије Kрима.
ОВАKО ЈЕ ГОВОРИО

– НАТО је застарела организација и неефикасан је против терориста
– Ако Русија подржи рат против ИД, укинућемо санкције
– Британија је паметна што је одлучила да изађе из ЕУ
– Ангела Меркел је направила катастрофалну грешку са избеглицама

Loading...