ЖЕЛЕ СРПСКУ ЗЕМЉУ! — УСТАШЕ ПРОВОЦИРАЈУ: Хрвати желе свој ентитет на штету Српске

Хрватски посланици у Европском парламенту поднели захтев за формирање хрватског ентитета у БиХ, у чији састав би ушли и српски градови Модрича, Дервента и Босански Брод.

Хрватски посланици у Европском парламенту по директиви усташког режима у Загребу поднели су захтев за формирање хрватског ентитета у БиХ, у чији би састав ушли и српски градови Модрича, Дервента и Босански Брод!

Хрвати су поднели амандман на резолуцију известиоца за БиХ, који су подржали посланици из Пољске и Словачке, а у којем траже да међународна заједница покрене разговоре о уставним реформама у БиХ.

Kоначни циљ промена било би стварање федералне јединице са хрватском већином, у чијем би саставу био и већи део Посавине, који је сада део Републике Српске!

Прекрајање граница

Скандалозну идеју о отимачини српске територије изнео је Јосип Јерковић, потпредседник РС из редова Хрвата.

– Надам се да ће Хрвати са новим федералним уређењем БиХ, што сам и раније заговарао, наћи свој кутак. Та реорганизација је најважнија за Хрвате јер би у том случају хрватска федерална јединица могла снажније помоћи сународницима који не би били у њеном саставу. Надам се и да ће већи део Посавине и Републике Српске бити укључен у нову федералну јединицу и да ће остати мањи број људи изван ње… – рекао је Јерковић.

Претходно је и хрватска председница Kолинда Грабар Kитаровић крајем децембра изјавила да ће властима у Загребу „уз подршку САД, много више користити чланство у ЕУ и НАТО како би решили хрватско питање унутар БиХ“.

Председник РС Милорад Додик одлучно одбацује сваку могућност прекрајања граница.

– Моја политичка борба годинама уназад није ништа друго до очување Српске и надлежности које су јој додељене Дејтонским споразумом! Оно што тражи Јерковић је апсолутно неприхватљиво и неизводљиво! – истиче Додик, додајући да је забрињавајуће то што се поједини политичари из Републике Српске обрушавају на Јерковића, а ћуте на далеко теже поступке и изјаве члана Председништва БиХ Бакира Изетбеговића.

Loading...