Телефонски разговор Трамп-Порошенко показао да Украјина може изгубити подршку и Европе и САД

У ТЕЛЕФОНСКОМ разговору са Петром Порошенком, Доналд Трамп је објавио да ће САД „сарађивати са Русијом, Украјином и другим заинтересованим странама на обнови мир на украјинској граници“.

Експерти указују на одсуство претњи и оптужби од стране лидера САД на адресу Москве. Али, да ли је могуће говорити о новом тону у односима Вашингтона и Кијева?

Председници САД и Украјине, Трамп и Порошенко разговарали су у суботу увече.

Амерички председник није заборавио да је током предизборне кампање украјинска власт активно подржавала Хилари Клинтон, и сада је апсолутно могуће да Сједињене Државе направе рокаду у украјинском естаблишменту.

Како је објављено на сајту председника Украјине, Трамп и Порошенко су дискутовали о „јачању стратешког партнерства“, као и о ситуацији у Донбасу, нарочито о интензивирању кризе у рејону Авдејевке.

Стране су „истакле хитну потребу за успостављањем потпуног прекида ватре“, наводи се у саопштењу.

Порошенко је захвалио Трампу на „чврстој подршци суверенитету и територијалном интегритету Украјине“ и позвао на интензивирање економских и пословних веза.

Осим тога, разговарали су и о предстојећој посети председника Украјине Вашингтону.

У саопштењу Беле куће указује се да је Доналд Трамп најавио своју намеру да заједно са Русијом и Украјином успостави мир у Донбасу.

По први пут након дуго времена, разговор америчког и украјинског лидера није садржавао позив да Русија нешто „прекине“, „испоштује“, „испуни“, и тако даље.

После тога разговора је ноћ у Доњецку прошла релативно мирно. Дошло је до прекида гранатирања.

„Синоћ се ништа није десило, само тишина. Зашто је гранатирање престало, колико ће тишина трајати – не знамо“ – рекао је новинар Рамил Замдиханов који живи у Доњецку.

Блогер из Доњецка Денис Сељезњов је такође потврдио побољшање ситуације: „Гранатирање је престало, било је неког пуцања из артиљерије, које је, да тако кажем, уобичајено. Нису гађана стамбена насеља“.

Минуле недеље су у Донбасу обновљене озбиљне борбе – дуж целе линије фронта. Таквог интензитета није било још од 2015. године.

Украјински медији ссу ескалацију ситуације у Авдејевки повезали са првим телефонским разговором Путина и Трампа. А неочекивано жесток одговор устаника интерпретирају као потврду теорије да нова америчка администрација неће подржати агресивне планове Кијева и да стога не треба очекивати масивну офанзиву.

Политички аналитичар – експерт за Америку – Виктор Ољевич верује да ће ситуација у југоисточној Украјине и решавање конфликата у Донбасу зависити од општих преговора између Вашингтона и Москве:

„Пре свега, од тога да ли ће у потпуности бити преобликовани односи са Русијом, као и са Кином и Ираном. Порошенко у овој ситуацији није самостални субјект. Ако САД и Русија успеју да се договоре, треба очекивати промену америчке позиције по питању Украјине и Донбаса. За Сједињене Државе Украјина сигурно није најважнија тема у спољној политици“.

Аналитичар Никита Куркин такође сматра да Трамп разматра сукоб у Донбасу као део велике спољнополитичке трговине са Русијом.

„Трговина још увек није почела, али Трамп – изјављујући да је спреман да преговара са Русијом – демонстрира озбиљност својих намера према Русији“, – рекао је политиколог.

Ољевич, с друге стране, подсећа, да је Обамина администрација волела да користи Кијев као оправдање за санкције, као и за завађање Руса и Украјинца, како би се распаљивала напетост на нашим границама. Сада се пак, по мишљењу Ољевича, нова америчка власт налази на раскршћу и стратегија према Украјини и Донбасу се може променити ако са Русијом буде постигнут свеобухватни геополитички договор.

„Трамп је политички реалиста и своју политику темељи на добром прорачуну“, – додао је он.

Према Куркиновом мишљењу, Украјина је намерно кренула у ескалацију сукоба у Донбасу да би привукла пажњу Запада и изнудила позицију нове америчке администрације.

„Међутим, реакција Трампа, као што видимо, није била онаква, какву је очекивао Порошенко. Сада Украјина може изгубити подршку како Европе, тако и САД, што би за њу била катастрофа“, – додаје експерт.

Куркин подсећа да је садашња украјинска власт током предизборне кампање отворено подржавала Хилари Клинтон.

„Не мислим да је Трамп од оних људи, који нешто заборављају“, – закључио је аналитичар.

Ољевич такође сматра да Бела кућа није заборавила све оне клинове у точкове које је Украјина стављала Трампу током предизборне кампање. Ово се односи на изнуђену смену Пола Манафорта због рада са Јануковичем, као и на непријатне изјаве водећих украјинских политичара.

„Амерички председник није заборавио да је током предизборне кампање украјинска власт активно подржавала Хилари Клинтон, и сада је апсолутно могуће да ће Сједињене Државе спровести рокаде у украјинском естаблишменту. Овим се, по свему судећи, могу објаснити извештаји о састанку Трампа и Јулије Тимошенко“, – појаснио је политички аналитичар.

Превео: Срђан Ђорђевић

 

Извор: fakti.org