ВУЧИЋ: И као мали сам сањао о градњи тунела и мостова

Увек је занимљиво кад одрастао човек прочита састав који је писао као школарац, а јуче је ту прилику после 38 година добио и премијер и лидер СНС Александар Вучић. У јавности се јуче појавио његов састав који је као деветогодишњак писао поводом Дана Републике, на тему „Теби, Републико“, а премијер је за Kурир рекао да је прочитао текст и да је у њему препознао свој стил.

Александар Вучић ишао је у ОШ „Бранко Радичевић“ у новобеоградском Блоку 45. У време писања састава ишао је у ИВ-5 одељење, а тема школског задатка односила се седницу Авноја у Јајцу, кад је 29. новембра 1943. створена Југославија. Вучићева учитељица била је Станка Ивановић.

Победио у шаху те године

Фотографија састава који је млади Александар написао тог дана појавила се на Фејсбуку, у групи „ОШ Бранко Радичевић“, а поставио ју је неко од његових пријатеља из одељења. Вест о томе брзо је доспела у жижу јавности. Деветогодишњи Вучић написао је 1979. како својој земљи поводом њеног рођендана поклања букет црвених „ружа пун мира, радости, среће и најлепше слободе“, али јој је и захвалан што је, 36 година раније у Јајцу, изборила темеље модерне државе. Вучић пише и како учи и труди се да би и сам једног дана својој земљи поклонио тунеле, куће и хидроелектране.

„Kада се мојим градом буду вијориле заставе у част Твог рођендана са букетом ружа пуних најлепших жеља, поклонићу Ти све моје петице, јер и ја сам учио да бих Ти некада могао поклонити изграђени тунел, кућу или хидроелектрану“, пише Вучић школарац, који је те године постао и пионирски првак у шаху на територији Београда.

Необично је и што је састав писан куцаћом машином, а премијер Вучић је у изјави за Kурир објаснио због чега се то десило.
– Писан је куцаћом машином јер је моја мајка била новинар РТВ Нови Сад. Прочитао сам тај састав и препознао свој стил у њему – каже премијер.

Не сећа се састава

На питање откуд то да је као дечак писао о градњи тунела и мостова, одговара:
– Увек сам с тим и живео, с темама о којим сам тада писао, размишљао о градњи тунела, мостова, то је за мене било највеће постигнуће. Не сећам се да ли ми је мајка помагала око писања састава. Сигурно да ме је учила, али тешко да ми је писала саставе и седела са мном превише. Не бих ја био тако писмен у то време да ми није помагала. Не сећам се састава, прочитао сам га, много је писменији него многи данашњи састави одраслих људи – рекао је председник Владе за Kурир.

ДАН РЕПУБЛИKЕ

Дан Републике био је празник у бившој СФРЈ, који се славио 29. новембра. Дан Републике је обележавао годишњицу Другог заседања Авноја у Јајцу 29. новембра 1943.С распадом СФРЈ престало се са обележавањем Дана Републике у свим републикама, а у Србији 2002.

 

 

Извор:  Курир

Loading...