ВУЧИЋ, НИКОЛИЋ, ДОДИК И ИВАНИЋ: Србија ће дати подршку Републици Српској јер смо НЕРАЗДВОЈНИ НАРОД!

Састанак премијера и председника Србије Александра Вучића и Томислава Николића са председником РС Милорадом Додиком и председавајућим Председништва БиХ Младеном Иванићем завршен је у Вили Мир у 15.00.

Томислав Николић каже да Република Српска и Срби нису учинили ништа да покваре односе у БиХ.
– Данас смо се састали не први ни последњи пут и чешће ћемо да се састајемо. Дочекали смо да један члан Председништва БиХ покрене питање за које је битно шта му је циљ и шта тиме поручује. Веома је неизвесано како ће се развијати односи у БиХ и какве односе очекују са Србијом – каже Николић.

Додаје да ће Србија стајати уз Србе у БиХ.
– Ми смо исти народ и даћемо подршку Републици Српској и свему што се ради по Уставу и закону – поручује Николић.

Додик: Бакир је угасио светло када је реч о БиХ!

Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да је иницијатива о ревизији одлуке по тужби БиХ против Србије за геноцид акт мржње Бошњака муслимана у Сарајеву према Србима и поручио да је члан Председништва БиХ Бакир Изетбеговић тиме „угасио светло“ Босни и Херцеговини.

Додик је рекао да иза иницијативе за ревизију заправо лежи жеља да се укине Република Српска.
– Желе да врте причу на то да су Срби у БиХ починили геноцид, који се није ни десио. Незадовољни ранијим пресудама, спремни су да својатају БиХ и да кажу да нисмо тамо присутни у органима. Изетбеговић је овим затворио врата БиХ и њеној перспективи, и угасио је светло када је реч о БиХ – рекао је Додик.

Вучић: Као и обично, не очекујем реаговање међународне заједнице

Премијер Србије Александар Вучић изјавио је да од међународне заједнице не очекује ни сада да реагује на покретање иницијативе о ревизији пресуде по тужби БиХ против Србије за геноцид, нити да каже ко је кривац за изазвану ситуацију у региону.

– Као и обично, не очекујем ништа – поручио је Вучић.

Он је додао да је за Србију најважније да су председник Србије и он „безброј“ пута инсистирали да се све несугласице оставе по страни и да се стварно разговара са Бошњацима.

– Али, када нападнете шефа једне државе, брутално, физички, а да вам одговор буде да жртва из Аушвица не може да буде одговорна за напад на свог злотвора… Ја нисам никада никога ни мучио, нити сам био у Аушвицу, било којем Аушвицу, нити било шта урадио да би имао право било ко да нас напада – рекао је Вучић.

Он је додао да је Србија за све то време ћутала, као и да данас такође не тражи ништа.

– Само немојте додатно да нас вређате и понижавате – поручио је Вучић.

Председник РС је оценио да је иницијативом о ревизији крај процеса помирења у Босни и Херцеговини.
– Ово говори да су пропали напори међународне заједнице да се постигне помирење, које је овим угашено, јер ако неко мисли да у име свих нас мозе да одлучује, онда поверење не може да се гради на тај начин – рекао је Додик.
Како је рекао, иако иницијативом настоје да сруше позицију Срба у БиХ, српске политичке снаге у том земљи су јединствене.
– Имаћемо седницу парламента у понедељак, и донећемо логичне закључке – најавио је Додик.

Он је констатовоа да иницијатива јесте формално уперена против Србије, али да је то заправо атак на све Србе у свету.
Додик је додао да је уверен да ће Међународни суд правде одбити иницијативу о ревизији пресуде, али и да остаје примаран проблем, да неко (Изетбеговић) жели да одлучује у име других у БиХ.
– А то не може – поручио је Додик.

Иванић: Изетбеговић руши БиХ!

Председавајући Председништва БиХ Младен Иванић рекао је да одлуком о подношењу захтева за ревизију пресуде Међународног суда правде по тужби БиХ против Србије бошњачки члан Председништва БиХ руши БиХ и да је крајње време да се међународна заједница и гаранти Дејтонског мировног споразума огласе.

– Крајње је време да гаранти Дејтона јасно кажу да се овим руше институције БиХ и да их не руше Срби већ Бошњаци и ако таквог става не буде медјународна заједница само продубљује кризу – рекао је Иванић после разговора са председником и премијером Србије у Београду.

Додик: Бакир Изетбеговић није БиХ

Председник Републике Српске Милорад Додик поручио је да Бакир Изетбеговић не представља Босну и Херцеговину, већ је део институције у којој се налазе и Срби и Хрвати и да се не могу доносити једностране одлуке.

– Иза овог што ради Бакир Изетбетовић је само пет кантона и ништа више – рекао је Додик на конференцији за новинаре после састанка са српским руководством.

Он је навео да се, кад је реч о ревизији тужбе за геноцид против Србије, реч о разузданом национализму Бошњака и муслимана у БиХ, о жељи да се наметну као једини и јединствени народ у БиХ, „као да је та земља само њихова“.

– Њима припада само пет кантона, пет Хрватима, не могу да буду у БиХ на начин како то они хоће – рекао је Додик, али је истакао да је ревизија заправо прилика и да се „рашчисти“ и са страним судијама и тужилаштвом, те са „насиљем“ високог представника.

Он је навео да БиХ не функционисе тако како је замишљена, те да је ова ситуација добра јер ће многи коначно схватити да БиХ није Бакир Изетбеговић нити Бошнајци и муслимани.

– И неки београдски кругови би требало да науче да је то тако, да Бакир не представља БиХ већ институције у којима су и Срби и Хрвати и да је њихов зајендички став заправо став БиХ – рекао је Додик.
Иванић је рекао да га не брине ревизија која је потпуно правно неутемљена већ то што је тај потез разголитио односе у БиХ, и додао да Бакир Изетбеговић одлуком да поднесе захтев за ревизију пресуде руши БиХ.
Иванић је рекао да ће представници српског народа у БиХ наставити дневну комуникацију са Београдом и заједнички повлачити потезе и да је „аргументација на српској страни“.
– Наставићемо да пратимо ситуацију. Имамо намеру да користимо институције у нашем интересу и радићемо оно што мислимо да је корисно а то ће се видети наредних дана – додао је.

Вучић: Односи БиХ и СРБ враћени 25 година уназад!

Премијер Србије Александар Вучић оценио је да су односи са БиХ, због тужбе Бакира Изетбеговића, враћени 25 година уназад и нагласио да је посао Србије да сачува мир и стабилност у региону, али и одговори на тужбу и победи по том питању.
Вучић је истакао да Србија ни на који начин није допринела подношењу ревизије тужбе БиХ за геноцид и изразио уверење да тужба неће уродити плодом.

Према његовим речима, односи две земље су враћени 22 године уназад, на доба потписивања Дејтонског споразума:
– Очигледно је да неки људи живе у прошлости и од ње покушавају да живе – приметио је српски премијер.
Србију, каже, највише брине управо та чињеница.

– И ово мало поверења које смо успели да изградимо кроз састанке, јасно је да тога нема, јер ако желите да подигнете тужбу портив суседне земље и знате да не можете да је добијете, онда то показује колико су дубоки и темељни наши проблеми – поручује Вучић. Додаје да је посао Србије да сачува мир и стабилност.
Немамо право, истакао је, да дозволимо понижавање Србије.

– Циљ у односима са БиХ је очување мира и стабилности – каже премијер.
Иванић је већ упутио писмо Међународном суду правде у Хагу, којим је оспорио било чије право да у име БиХ подноси апликације, јер о томе не постоји одлука институција БиХ, а председавајући Савета министара БиХ Денис Звиздић позвао је све стране у БиХ на смиривање тензија.

 

Извор: Informer.rs

Loading...