КЉУЧА МАКЕДОНИЈА: У Скопљу и другим градовима поново протести!

У Скопљу и другим градовима настављени су и данас, пети дан заредом, протести грађанске иницијативе За заједничку Македонију, јавља извештач Тањуга.

Поред престонице, учесници протеста су се окупили и у Неготину, Охриду, Кавадарцима и другим местима.

Учесници протеста траже да се оформи заједничка македонска платформа која ће очувати јединство и заједништво Македоније. Они истичу да ће истрајати у одбрани унитарности земље.

Из кабинета македонског председника Ђорђа Иванова је синоћ, после његовог сусрета са високом представницом ЕУ за спољну политику и безбедност Федериком Могерини, саопштено да он не може да прихвати њен позив да мандат за формирање македонске владе повери лидеру СДСМ Зорану Заеву.

Како је саопштено, Иванов је Могеринијевој рекао да он није у позицији да то учини, наводећи као разлог прихватање Тиранске платформе од стране Заева.

– Председник Иванов је рекао да, у складу са уставом, неће именовати за мандатара неког ко преговара на основу платформе стране земље која се користи за уцењивање Македоније, угрожавање њеног суверенитета, независности и унитарног карактера“, наводи се у синоћњем саопштењу.

 

Извор: Танјуг

Loading...