РИК НЕ РЕАГУЈЕ: Јанковић противуставан кандидат! (ВИДЕО)

БЕОГРАД – Агресивна русофобија, непоштовање законских одредби, уставних принципа, гажење резолуција Народне скупштине Србије, нарушавање принципа војне неутралности, гажење Декларације о стратешком партнерству Србије и Русије, само су неке од ствари које су обележиле досадашњу кампању и деловање председничког кандидата Саше Јанковића.

Јанковић у обраћању јавности користи класичне русофобске изразе попут „руска губернија“, а недавно је у емисији ОКО на РТС-у изјавио да би „увео санкције Русији“, те да би учинио то „уколико је у интересу Србије“.

Он се активно у кампањи труди да уруши значај стратешког партнерства Русије и Србије које је од огромног значаја за Србију и у политичком, и у економском, и у безбедносном смислу. У тренутку појачаних тензија на Балкану, где је највећа мета и потенцијална жртва управо Србија, грађанима Србије тешко да треба кандидат који на такав шарлатански начин схвата улогу Србије у свету и њен положај на тзв. Западном Балкану.

Стратешког партнера Јанковић своди на ниво обичних других земаља, што је енциклопедијски пример политичког аматеризма, а то је он отворено написао на Твитеру као коментар на анализу редакције Комерсанта која је показала да Јанковић представља кандидата који не зна основе државне стратешке и спољнополитичке платформе Србије и врхунски значај односа са Русијом покушава да игнорише као да то неће бити његова законска и уставна обавеза уколико би постао председник Србије.

Подсећамо, Јанковић је на свом званичном сајту, објавио својеврсни програмски манифест у секцији Ставови, а његов концепт искључује било какву важност стратешког партнерства са Русијом, иако је то суштински битно партнерство за безбедност и опстанак Србије.

Са друге стране, у том манифесту Јанковић промовише НАТО алијансу, чиме потпуно гази принцип војне неутралности који је такође његова обавеза, јер је реч о Резолуцији Народне скупштине Србије.

Подсећамо Јанковића на факт да је управо „НАТО коначан орган власти независног Косова“ и позивамо РИК да истражи постоје ли облици тешких кривичних дела говора мржње у деловању Саше Јанковића, као и да ли као председнички кандидат сме да врши противуставну пропаганду представљајући своје намере легитимним и легалним, иако је очигледно реч о нарушавању уставног поретка.

„Због укупне улоге НАТО-а, од противправног бомбардовања Србије без одлуке СБ до Анекса 11 одбаченог Ахтисаријевог плана, у коме се одређује да је НАТО „коначан орган” власти у „независном Косову”, Народна скупштина доноси одлуку о проглашавању војне неутралности Републике Србије у односу на постојеће војне савезе до евентуалног расписивања референдума на којем би се донела коначна одлука по том питању.“ – тачка 6. у Резолуцији Народне скупштине Србије.

 

 

Извор: Комерсант.рс

Loading...